Фейсбук информира потребителите дали има злоупотреба с личните им данни

Фейсбук започна да уведомява потребителите си дали с данните им е злоупотребено след скандала с консултантската компания "Кеймбрдидж Аналитика". В световен мащаб са засегнати 87 милиона души, от които 2.7 милиона в Европа. Появиха се информации, че има и други компании, злоупотребили с лични данни във фейсбук.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:05, 09.04.2018
Чете се за: 01:15 мин.
По света

По-малко от месец след като гръмна скандалът Фейсбук-"Кеймбридж Аналитика", Марк Зукърбърг и компания започнаха да уведомяват потенциално засегнатите потребители. Които според първоначалните данни бяха около 50 милиона, после обаче се оказа, че са 87 милиона, а анализатори не изключиха възможността те да са много повече. И така, на началната страница в профила ви ще се появи някое от тези две послания под надслов "В защита на вашата информация". В случай, че с данните ви не е злоупотребено, ще имате възможност да видите какви приложения използвате и в какви сайтове влизате през Фейсбук и при желание да промените настройките си.

Ако обаче чувствителна информация за вас е изтекла, ви уведомяват, че приложението, което вие или ваш приятел сте използвали, вече е премахнато и са посочени причините за това. Потребителят ще може да види кои са "зловредните" приложения и какви данни биха могли да бъдат събрани. Посланието завършва с думите, че има още какво да се направи, но компанията е решена да се бори срещу злоупотребата и да върне контрола над личните данни на потребителите си.

По данни на BBC достъпът на компанията Cubeyou до Фейсбук вече е забранен, защото има подозрения, че е събирала данни за академични цели, а след това ги е използвала за търговски. Случаят ще бъде разследван. Появиха се и данни за още няколко компании, но и всичко все още предстои да бъде доказано. Още миналата седмица от Фейсбук дори допуснаха възможността, че в някакъв момент е възможно данните, или част от тях, на всички над 2 милиарда потребители да са използвани с недотам благородни цели. След бурните критики по темата оперативният изпълнителен директор на компанията - Шерил Сандбърг каза, че достъпната от трети лица информация - в миналото или сега, вече е била публична, т.е. доброволно споделена...

А седмицата се очертава напрегната за Зукърбър и компания. Планирана е среща между представители на Фейсбук и ЕК, на която ще се обсъждат новите правила за личните данни в ЕС. Зукърбърг вече обяви, че платформата планира да въведе строгите европейски стандарти за защита на чувствителна информация за потребителките в целия свят, а не само в Европа. А в сряда той ще отговаря на въпроси по казуса Фб-лични данни пред американския Конгрес. Колкото до това какво бихме могли да направим ние - просто да бъде внимателни колко и какво споделяме в социалните мрежи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Каква външна политика ще продължи да следва Виктор Орбан?
От нашите пратеници: Каква външна политика ще продължи да следва Виктор Орбан?
53% от българите очакват глобален военен конфликт, според Галъп Интернешънъл
53% от българите очакват глобален военен конфликт, според "Галъп Интернешънъл"