НОВИНИ

Старинни икони, оцелели след пожар, се пазят в Русенската художествена галерия

Старинни икони, съхранени след пожар в една от градските църкви, са подредени в постоянна експозиция в Русенската художествена галерия. Освен тях в една от залите посетителите могат да видят и по-малки иконописни творения, част от фонда на галерията.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
13:10, 09.04.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Големите икони са били част от иконостас, който е бил унищожен. Те са собственост на Русенската митрополия. По времето, когато начело на митрополията беше негово преосвещенство митрополит Неофит, беше взето решение в Художествената галерия да се създаде постоянна експозиция, разказва директорът й Елена Великова.

Елена Великова, директор на Русенската художествена галерия: По-точно те са дошли от църквата „Свети Георги". Навремето, преди, в начолото на 20-ти век, там е имало пожар и те са ги спасили.Прибрали са ги на съхранение, но новият иконостас не и бил подходящ по размери, не е съвпаднал.

Част от иконите са от 17 и 18 век, другите са по-нови. Повечето не са подписани, но са свързани с Търновската иконописна школа. Някои от тях вече са преминали през реставрация, а средствата за нея са отпуснати от общината. За други обаче се търсят спомоществователи.

Елена Великова, директор на Русенската художествена галерия: Хубаво би било да реставрираме още 4 икони...Трябват ни още 2 хиляди лева. Има една икона-тя е на свети Георги -в житиета. Знаем, че свети Георги е покровител на град Русе.

Русенската художествена галерия ще бъде цялостно ремонтирана през есента и тогава експозицията ще се съхранява в по-добри условия. Сега старинните икони са подложени на неблагоприятно влияние, защото влажността в помещението е голяма. А мечтата на галеристите е след края на ремонта в подземието да бъде обособена крипта, по подобие на тази в храм-паметника „Александър Невски" и в нея да бъдат подредени ценните творения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Галъп: 62% смятат, че Борисов се справя добре с външнополитически дейности
"Галъп": 62% смятат, че Борисов се справя добре с външнополитически дейности
Челен удар между два автомобила край Вършец, двама души са загинали
Челен удар между два автомобила край Вършец, двама души са загинали