НОВИНИ

Пратеникът ни: С победата си Орбан става вторият най-дълго управлявал лидер в ЕС

Партията на премиера Виктор Орбан спечели убедително парламентарните избори в Унгария. ФИДЕС и нейният коалиционен партньор - Християндемократическата народна партия, ще имат повече от две трети от депутатските места.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
12:45, 09.04.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света
Габор Вона, лидер на Йоббик: Уважавам решението на гласоподавателите, дори и да боли и чувството да е лошо след това. Очаквахме повече подкрепа. Но трябва да приемем това като част от живота и част от демокрацията. Йоббик увеличи броя на поддръжниците си при високата избирателна активност. ФИДЕС спечели изборите и стана по-силна, но Йоббик също стана по-силна.
;

Резултатите при над 98% преброени бюлетини ФИДЕС на премиера Виктор Орбан печели близо 49% от вота, което означава 133-ма депутати в 199-местния унгарски парламент. Втора по големина партия остава партията "Йоббик" с 20% от вота, а на трето място се нареждат социалистите.

;

Големият въпрос сега е как Виктор Орбан ще използва своето абсолютно мнозинство. С тази победа той печели трети последователен мандат и се превръща във втория най-дълго управлявал лидер в ЕС след Ангела Меркел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ достигна до полуфиналите на Купа "Дейвис" за първи път от 2012 година
САЩ достигна до полуфиналите на Купа "Дейвис" за първи път от 2012 година
Няма опашки от тежкотоварни камиони на Дунав мост
Няма опашки от тежкотоварни камиони на Дунав мост