ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

След тежките великденски трапези: Как ще се отразят на кантара и здравето ни?

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Великденският пост приключи с яйца, козунаци и агнешко - как обаче, това ще се отрази на кантара у дома, всеки сам ще види. Но пък как може да се отрази на здравето ни е друг въпрос - гост в студиото на "Денят започва" беше диетологът проф. Донка Байкова. По думите ѝ, ние променяме модела си на хранене, инстинктивно с по-високите температури се отказваме от блажните храни постепенно и минаваме към олекотен по калории и енергийна стойност хранителен режим.

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
      проф. Донка Байкова, диетолог: В това меню включваме киселото мляко, нашата традиционна лятна супа - таратора, минаваме към по-леките меса, ако изобщо продължаваме да ги консумираме в такава честота, каквато е била през зимата. През лятото не на всеки му се яде свинска пържола или пък сармички с кисело зеле, но пък с лозови листа става. Би трябвало да минем на повече риба, омлети или пък български миш-маш. Сега пък е зеления период на годината - лапад, спанак и коприва. Можем да ги консумираме под всякаква форма - ако са екологично чисти, може да са сурови във вид на смутита или на салати.
      ;

      Спорт и забавление в едно за оптимална форма след Великденските празници. Гости в студиото на "Денят започва" бяха Даниела Ризова и Моника Цветкова, които ни показаха полезни упражнения с големи фитнес топки.

      Вижте ги във видеото!

      ;

      Зелената салата е най-полезна с лимон, за да може ако има нитрати, да им попречи да станат нитрити в стомаха. Лимонът намалява тази възможност. Зелената салата може да се консумира и с кисело мляко. То създава т. нар. микробион, който намалява с 30% рака на дебелото черво, както и алергичните предразположения, повишава имунната устойчивост също с 30%, намалява нивата на холестерола и триглицеридите. Кофичка кисело мляко на ден и задължителна и то от това, което е по БДС, обясни Донка Байкова.

      Салатите могат да се овкусяват със слънчогледово олио или със зехтин. За маслиновото масло по-добре е да е екстра върджин. Други полезни зелени храни са зеленият фасул и баклата. Да не забравяме, че два пъти на седмица трябва да приемаме боб или леща. Проф. Байкова посъветва да преминем на олекотения хранителен режим постепенно, за да не се получи стрес за организма след обилното и богато великденско угощение.



      Свързани статии:

      ​Пловдив празнува на Великден с гигантски козунак
      ​Пловдив празнува на Великден с гигантски козунак
      Дължината му е 60 метра и е нареден върху фонтана на общината....
      На пазар за агнешко в Гърция
      На пазар за агнешко в Гърция
      Българи купуват агнета за Великден от фермите в Северна Гърция за 5...
      Чете се за: 01:20 мин.

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?