НОВИНИ

Останалите без ток в "Люлин" могат да претендират за обезщетение

ЧЕЗ успя да възстанови тока в столичния кв. "Люлин", след като в събота умишлен палеж в кабелен колектор остави на тъмно над 90 хил. абоната.

Николай Минков
от Николай Минков
17:53, 21.12.2015
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

След всичко, което преживяха хората в четири квартала на София в неделния студен ден - днес продължаваме темата с подробности за причините, предизвикали аварията и последствията за домакинствата.

От ЧЕЗ обясниха, че абонати с повредени електрически уреди могат да подадат жалби в клиентските центрове на дружеството, след което екипи ще ги посетят на място в рамките на 24 часа, за да опишат повредите, след което ще бъде взето решение за възстановяване на средствата.

Виктор Станчев - директор на Дирекция " Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ: "Фактическата ситуация е нанесени щети за над 100 хил. лв. за дружеството, повредени 19 електропроводни линии - средно напрежение - кабелни, и сериозен дискомфорт в домовете на нашите клиенти. Апелирам гражданите да бъдат бдителни към всички рецидиви, които се случват по мрежата. Нетърпимост, информиране на органите на МВР, информиране, съответно от наша страна, за да може да се действа бързо и адекватни на тези прояви".

От Енерго про, обслужващо Североизточна България заявиха за "По света и у нас", че са готови с плановите ремонти, а за празниците освен дежурни групи имат в готовност и резерв от аварийни екипи, които да бъдат мобилизирани допълнително.

Петър Костадинов - ръководител на отдел "комуникации" в ЕВН: " Извършени са обходи - физически на нашите съоръжения. Имаме подготвен авариен резерв, а конкретно за коледните и новогодишни празници в готовност са нашите 75 екипа - дежурни групи - това са над 150 сътрудника, при необходимост да реагираме максимално бързо. Нашите телефонни центрове действат. Не дай боже при рязко влошаване на времето имаме готовност да свикаме кризисен щаб, както и допълнителен брой сътрудници, които да мобилизирам".
Виктор Станчев - директор на Дирекция "Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ: "Беше извършена профилактика на над 4 600 трансформаторни поста. Бяха извършени просеки за над 500 000 лв. Съответно бяха извършени огледи на всички съоръжения и бяха подменени комутационни апарати, по въздушни електропроводи, стълбове".

И няколко съвета за икономии на ток по празниците - ако сме решили да ги прекараме извън дома. Изключете всички електроуреди, включително хладилник или фризер. Изключете от щепсела уреди като телевизор, аудио-уредба и монитор, защото и в режим на готовност те продължат да консумират електроенергия. Задължително запишете показанията на електромера си преди да заминете и ги сравнете с данните при завръщането си, за да установите дали някой не краде ток във ваше отсъствие.

Вижте и още в прякото включване на Николай Минков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алпийска Коледа без сняг
Алпийска Коледа без сняг
Коледно настроение в Йерусалим
Коледно настроение в Йерусалим