НОВИНИ

Спешни аварийни дейности на язовир "Рогозен 1"

Днес на язовир "Рогозен 1" в община Хайредин започна монтаж на сифони, с които ще продължи източването на вода от опасното хидросъоръжение. Това е първата от поредица мерки, които се изпълняват по спешност, след като преди четири дни язовирът преля неконтролирано и заплаши с наводнение съседните села. Вчера правителството отпусна 3 милиона лева за цялостен ремонт на двата язовира - "Рогозен" и "Бързина" и обезопасяването им започна. Частичното бедствено положение в района остава.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
20:13, 11.03.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

След 100 часа борба с водната стихия, днес нивото на язовира падна с още 40 см, а през разрушения преливник вече не тече вода. Това позволи на тежката техника да влезе в образувалия се кратер и да го запълни с масивни скални блокове. На обекта пристигна и водолазна група от Варна, която ще монтира сифони. Те ще сменят помпите на пожарната, които са два пъти по-неефективни и харчат скъпо дизелово гориво.

Стелиян Янев, гл.инженер на водолазна фирма: В момента нивото на язовира е 6 метра до кота дъно, така че като монтираме сифона ще се стремим да стигнем до мъртъв обем на тези 6 метра, за да могат да започнат ремонтни работи. Сифонът е превантивна мярка и може да се монтира на всички опасни язовири, ако има желание от страна на общините.

Според експертите от пожарната, сифоните са много по-добра превантивна мярка при аварийна ситуация.

Кирил Василев, Пожарна безопасност и защита на населението - Враца: - Сифоните в рамките на 15 минути до половин час с една моторна помпа се запълват и се пускат да работят, докато при дислоцирането на нашата техника е много по-тежък процес, трябва да пристигне от разстояние, тук докато се позиционира и се изградят линиите, отнема много повече време.
Стелиян Янев, гл.инженер на водолазна фирма: - Като се монтират сифоните, при сигнал за опасност от голяма вълна, общините могат в рамките на час-два да ги стартират, за да започне изпускането на язовира.

Четирите сифона ще бъдат монтирани на опасния язовир до края на тази седмица. Така ще се гарантира неговото обезопасяване до лятото, когато ще започне основният му ремонт. Досега подобни съоръжения са монтирани на 30 потенциално опасни язовири в областите Монтана и Враца.

В град Мизия обстановката се успокоява, нивото на река Скът е спаднало с 40 см. и продължава да намалява.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов ще участва във възпоменателна церемония в Скопие
Бойко Борисов ще участва във възпоменателна церемония в Скопие
Бедствено положение в Община Брегово
Бедствено положение в Община Брегово