Евтини имитации на горнооряховски суджук заливат големите супермаркети, оплакват се производители. Месният деликатес, който носи марката "Защитено географско указание", утвърдена от Европейския съюз, може да се произвежда само и единствено в Горна Оряховица.
Румяна Добрева се занимава с производството на месни деликатеси повече от 20 години. Тя е и един от инициаторите Горнооряховският суджук да стане първият български продукт с географско указание, защитено в Брюксел. Казва, че за да се пороизеде качествен Горнооряховски суджук, трябва да се използва само и единствено говеждо месо от 12-18 месечни телета, без други примеси, добавки и консерванти. Това обаче става на определена цена, а тя е минимум 21 лева на килограм. През последните години е правила многократни опити да предложи продукта си в големите търговски вериги, но без успех, защото се оказва, че има негови по-евтини заместители.
Румяна Добрева - производител: "Изпращаме мостри, много харесват и визуално продукта. И след като го опитат, казват "Да, невероятен, много вкусен, добър продукт и като се обяви на каква цена се продава продуктът, се оттеглят. Обаче по-късно се оказва, че те са си намерили същия продукт на 15 лева."
Според Румяна Добрева подобна цена може да бъде постигната за сметка на количеството и качеството на влаганото месо. Както и присъствието на соеви добавки. Затова тя съвета потребителите, които видят Горнооряховски суджук на цена от по-малко от 20 лева за килограм да не го купуват, защото той ще е просто имитация на оригиналния продукт, който може да се произвежда само в Горна Оряховица.
Задържаха двама тийнейджъри, разпространявали марихуана край училища в Горна Оряховица
Общинската избирателна комисия във Варна заседава за отпуската на Благомир Коцев
Катастрофата със загинал на Околовръстното: Димитър Любенов призна, че е пил преди да се качи в автомобила си
Международна мрежа за онлайн измами използва образите на президента и премиера
ВМА отстрани от работа лекаря, прегазил куче в столичния квартал "Разсадника"