НОВИНИ

Пловдив отбелязва 75 години от спасяването на българските евреи

Пловдив отбелязва 75 години от спасяването на българските евреи от депортацията в нацистки лагери. По традиция церемонията се проведе пред паметника на благодарността.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Антоанета Чакандракова
12:02, 11.03.2018
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Приключи церемонията по отбелязване на годишнината. Всяка година тук на паметника на благодарността, който е единствен по рода си у нас, присъстващите полагат цветя в знак на признателност.

На церемонията присъстваха посланика на Израел у нас Негово превъзходителство г-жа Ирит Лилиан, равини от целия Балкански полуостров, гости от страната и чужбина, пловдивския митрополит Николай и хора, преживели ужаса преди 75 години. Един от тях е доктор Хаим Пардо, който става свидетел на събитията. С него се срещнаха колегата Златин Бояджиев.


Спирането на депортацията спасява от сигурна гибел близо 48 000 евреи, живеещи на територията на България. Сред тях е и семейството на доктор Хаим Пардо от Пловдив:

д-р Хаим Пардо: По онова време на 10 март 43 година в два часа посред нощ дойдоха полиция вкъщи и взеха мен и майка ми, а баща ми по това време беше в някакъв трудов лагер.
;

Извеждането от страната на хилядите хора било време на часове, но именно в тази утрин жителите на града взели нещата в свои ръце.

д-р Хаим Пардо: В Пловдив просто въстанаха гилдията на шивачи обущари на съюза там на адвокати на лекари на търговци. Просто дойдоха с рискове и да ни подкрепят и да не ни пуснат така да се каже.
;

Сред тях е и пловдивският митрополит Кирил, който категорично се противопоставя на депортацията:

д-р Хаим Пардо: Той се качи на оградата и държа една много силна реч да успокои хората. Че той ако трябва, ще се хвърли под влака, но няма да пусне изселването на евреите. Това е такъв жест от страна на един духовен водач и аз смятам че това повлия на много религиозни българи да се опомнят.

Д-р Хаим Пардо остава да живее и работи в България и до днес, защото това е традицията на семейството му, тук са близките му и се чуства добре сред приятелите си.

д-р Хаим Пардо: Моят баща семейството му е дошло от 16 век тук в България, повече от 4 века. Аз ви казвам, аз се чувствам българин и всичките ми приятели са българи.

Споменът за събитията и благодарността за спасението остават. Но лекарят, чието име означава милосърден живот напомня - за да не се повторят събитията от 1943 година трябва да възпитаваме всеки ден толерантността в себе си и децата си.

;

Посланикът на Израел у нас Ириат Лилиан заяви в словото си пред хората, че държавата Израел е вечно благодарна на българския народ и духовниците, които по онова време са спасили хиляди евреи.

След честването присъстващите ще посетят Бачковския манастир, където са погребани патриарх Кирил и екзарх Стефан.

В Пловдив спасените евреи са над 800.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вим Вендерс представя филма си „Катедрали на кулата“ в София
Вим Вендерс представя филма си „Катедрали на кулата“ в София
„Реквием“ на Джузепе Верди ще прозвучи в Софийската опера и балет
„Реквием“ на Джузепе Верди ще прозвучи в Софийската опера и балет