НОВИНИ

Освободено е цялото ръководство на "Гранична полиция"

Главна дирекция "Гранична полиция" ще има нов началник - комисар Светлан Кичиков. Това стана ясно след като вътрешният министър Румяна Бъчварова прие оставките на досегашния шеф Антонио Ангелов и на заместника му Йотко Андреев. Оставките идват след скандал с обществена поръчка за превоз на мигранти, възложена на обвинен за трафик на хора. Именно заместник-шефът на Гранична полиция Йотко Андреев е подписал изпълнението на поръчката. По-рано през деня премиерът разпореди на вътрешния министър да освободи цялото ръководство на "Гранична полиция".

bnt avatar logo
от Дарина Цветкова
17:08, 15.08.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Премиерът подчерта, че отговорност за такъв скандал носи директорът, заместник-директорът на "Гранична полиция" и всички, които не са предприели действия за предотвратяването на тази обществена поръчка.

Бойко Борисов - министър-председател: Освен срам друго не мога да кажа. Вчера, когато го научих, разпоредих на вътрешния министър ръководството на "Гранична полиция" да си подават оставката и да напускат постовете, защото при тези усилия, които полагаме - и армия, и "Гранична полиция", и редовия състав, и моряците, нашата лична ангажираност ежедневно, усилията, които полагаме всички и изведнъж, заради някакво недоглеждане или някой, който си е правил далавера, не мога да кажа какво е, защото Бъчварова проверява в момента, трябва да се понесе веднага отговорност.

Министър-председателят коментира и темата за овладяване на миграционната криза. При близо 3 милиона бежанци в Турция натискът е огромен, въпреки общите ни усилия с турската държава. С нищо условията в Сирия не се подобряват, за да считаме, че хората ще спрат да бягат, каза още Борисов.

Бойко Борисов - министър-председател: Вече започва да им харесва и в България, което, бих казал, при тази тежка европейска несолидарност, защото това да се заградят държавите в центъра на Европа и да казват - ние сега сме си спокойни, а България и Гърция да понесат целия натиск, в момента на бежанската криза, не мога да нарека европейска солидарност, нито спазване на подписаните договори за свободно движение на хора.

Премиерът подчерта още, че от съществено значение е запазването на добрите отношения между България и Турция, защото турската страна няма ангажимент към бежанската криза. Според Борисов, Европа не е изпълнила голяма част от поетите ангажименти, защото те са в пъти повече от това, което се прави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Полицията във Варна издирва Тодор Радев Тодоров
​Полицията във Варна издирва Тодор Радев Тодоров
Международната регата по Дунав акостира в Русе
Международната регата по Дунав акостира в Русе