НОВИНИ

Прокуратурата повдигна обвинение на Пелов за убийството на братята в Ботевград

Прокуратурата повдигна обвинение на Владимир Пелов за убийството на братята Цветан и Марко Петрови в Ботевград. Пелов е бил под домашен арест за предишно престъпление, но спокойно се е разхождал из целия град, научи "По света и у нас". Според наши източници, разследващи засекли движението на Пелов по улиците на града от много камери за видеонаблюдение. Главният секретар на МВР поиска въвеждането на електронни средства за контрол на домашния арест. В районното управление в Ботевград работят едва 20 полицаи, а за последните по-малко от девет месеца има 12 взрива и редица умишлени палежи.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов Димитрина Стамболова
17:38, 28.03.2016
Чете се за: 01:50 мин.
У нас

Владимир Пелов е задържан още в събота по обяд. Според разследващи, при обиск в дома му са открити самоделна бомба и необходимите вещества за взривяваване. На този етап не се казва, дали полицията е успяла да намери оръжието, с което са убити двамата братя Цветан и Марко Петрови. Неофициално се твърди, че убийството е заради конфликт и конкуренция в ъндърграунда на Ботевград, който е особено активен през последната година. От МВР потвърждават, че са наясно с причината за кървавата вендета, но отказват да я коментират, за да не се попречи на разследването.

Георги Костов, главен секретар на МВР
- Може ли да се каже, че са криминални взаимоотношения между жертвите и евентуалния извършител на убийството? - Да, това е една от най-вероятните хипотези.

Пелов е стар познайник както на полицията, така и на съда. Той вече е осъждан за грабеж, придружен с убийството на пловдивския сараф Ганчо Караиванов през 1997 година. Излежава 11 години от присъдата си и е освободен предсрочно от затвора, заради добро поведение през 2010. Само месеци след това, през есента на 2011 Пелов е негов съкилийник обират златарски магазин в центъра на Ботевград. След случая мъжът се крие няколко седмици и оказва яростна съпротива при задържането, като дори стреля срещу полицай. Остава в ареста, но по-късно освободен под "домашен арест", за да лекува зрението си и да чака произнасянето на Върховния касационен съд по нова 25 годишна присъда.

Георги Костов, главен секретар на МВР
- Ще проверявате ли обаче как е контролирана мярката за неотклонение, защото това е ангажимент на РУП Ботевград? - Да, но тя, контролът не е 24 часов. Твърде вероятно е по време когато е изпълняван този контрол, мярката за е била изтърпявана. По принцип мярката "домашен арест" не е мярка "задържане под стража".

За разлика от полицията, оказва се хората в Благоевград добре знаят, че оставеният от "домашен арест" Пелов се разхожда необезпокояван по улиците на малкия град. Нещо повече - преди 10 дни дори разпространяват анонимна листовка с призив към ботевградчани да се пазят от Владимир Пелов е неговите съратници. Една от най-пострадалите в града е фамилията на Васил Василев, бивш представител на куриерска фирма в Ботевград, станал жертва на 11 бомбени атентата за по-малко от три месеца през миналата година. При последния атентат, автомобил на Василев е взривен докато бил на съхранение в двора на полицейското управление в Ботевград.

Валентина Маринова, майка на Васил Василев
На моя син директно са му искани пари от Тихомир. Но това го чувам не от него. Най-вече, за да запази сигурността на семейството, той го не казва, но се знае от хората и са ми казвали, че от Тихомир са искани, лично от него пари, той е рекетиран за "такса спокойствие".

Освен вендетата срещу Василев, през последната половин година в Ботевград са взривени още фризьорски салон и джип на друг местен бизнесмен. Запалени са автомобили дори на общински съветник и горски стражар. Хората в града също се оплакват от ежедневен престъпен тормоз.

- Нощно време да снимате, да видите наркоманите какво правят. И полицията минава, не им обръща внимание.

- Престъпления всеки ден. Ежедневно кражби, убийства, абсолютно. Но всичко трябва да тръгне от големите инстанции.

Главният секретар на МВР признава, че престъпността в Ботевград е притеснително висока. В районното, обаче работят едва 20 полицаи при 35 хиляди души население.


Вижте и коментара на Иво Никодимов в студиото на "По света и у нас"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освободиха Фейсал Шефу - не бил човекът с шапката
Освободиха Фейсал Шефу - не бил "човекът с шапката"
ДАНС и СГП проверяват Кинтекс
ДАНС и СГП проверяват "Кинтекс"