НОВИНИ

От АБВ и "Гергьовден" твърдят за нередности в сектор "Енергетика"

Зам.-председателят на АБВ Румен Петков и председателят на Движение "Гергьовден" Драгомир Стефанов обявиха днес пред медиите, че ще сезират Европейската комисия заради нередности в сектор "Енергетика". Един от въпросите, които повдигнаха е защо през март в Япония е проведено пряко, по думите им, договаряне между представители на енергийното министерство, БЕХ и НЕК и японската комапания Тошиба за енергийни проекти у нас, без затова да е обявена процедура по Закона за обществените поръчки. Отговорът на енергийния министър Теменужка Петкова не закъсня и час по-късно тя заяви на специално свикан брифинг, че цялата изнесена от Петков и Стефанов информация е абсолютна манипулация.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:03, 05.06.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Всички казани от АБВ и "Гергьовден" неща категорично могат да бъдат определени като манипулативна информация, неистини и лъжи, заяви министър Петкова.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Усилията, които правителството полага за стабилизиране на сектор "Енергетика" са наистина много сериозни и резултатите вече са налице. Аз лично имам усещането, че финансовото стабилизиране на сектор "Енергетика" определено не се харесват на всички.

По-рано днес Румен Петков и Драгомир Стефанов показаха на медиите протокол от проведената през март в Япония среща между българската енергийна делегация и японската компания "Тошиба", от който става ясно, че са водени разговори за рехабилитацията на една от турбините в ТЕЦ "Марица Изток 2" и други енергийни проекти, като "Павец Чаира" и АЕЦ "Козлодуй". Остро заобикаляне на ЗОП, по думите на Петков, било записаното на последната страница на протокола, че страните имат желание и в бъдеще да продължат да развиват своето сътрудничество в енергийната сфера.

Румен Петков - зам.-председател на АБВ: По най-бързия начин с общи усилия ще сезираме ЕК за бруталния начин, по който се отива на пряко договаряне заобикаляйки публичните процедури и изолирайки много солидни компании.

В отговор, енергийният министър Петкова разясни, че още през февруари 2011 година между БЕХ и "Тошиба" е сключен меморандум за сътрудничество и в него изрично е записано, че всички срещи, които се провеждат в неговите рамки и каквито през годините е имало много, са правно необвързващи. Такъв бил случаят и с последните разговори в Япония през март.

Теменужка Петкова: В рамките на това посещение не са поемани абсолютно никакви ангажименти, свързани с обвързване на БЕХ или на компании по отношение на определени проекти. Няма никакви обществени поръчки, защото нищо не е поемано като ангажимент, няма никакви договори.

Всичко, което се случва в българската енергетика в настоящия мандат е напълно прозрачно и съобразено с изискванията на закона, заяви още Петкова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвинения за строго отношение за родителите на Ямато
Обвинения за строго отношение за родителите на Ямато
Най-големият круизен кораб в света Хармония на моретата акостира в Барселона
Най-големият круизен кораб в света "Хармония на моретата" акостира в Барселона