НОВИНИ

Репортерски поглед - какво да очакваме от Евро 2016

По-малко от седмица остава до началото на най-голямото футболно събитие за тази година. Европейското първенство започва в петък, 10 юни. Привърженици и специалисти с нетърпение чакат да се насладят на футболните битки из Франция, но могат ли домакините да се справят с амбициозната задача да обезпечат всичко необходимо за плавното протичане на форума?

bnt avatar logo
от Стефан Георгиев
12:00, 05.06.2016
Чете се за: 04:35 мин.
Още

Нетипични за сезона ниски температури, наводнения, стачки, граждански протести. Вместо спокойно да елиминира дребните пречки преди грандиозното откриване на европейския шампионат, Франция се бори с всички сили да потуши множеството проблеми, които сковаха страната напоследък. Обилните валежи предизвикаха сериозни материални щети и внесоха смут дори в Париж, а властите временно забраниха движението по бреговете на река Сена.

Същевременно вече повече от седмица продължават бурните граждански протести, насочени срещу промяната в трудовото законодателство, чиято цел е да намали процента на безработицата. Президентът Франсоа Оланд отказа да отмени реформата под обществения натиск, но напрежението в страната накара премиера Манюел Валс да отложи визитата си в Канада, предвидена за по-късно този месец. В столицата се стигна и до употреба на гумени куршуми от органите на реда в опит да бъдат усмирени демонстрантите. Брожения имаше и в Лил и Марсилия - други два от градовете-домакини на европейското първенство. Безсрочната стачка на държавните железници, която доведе до спирането от движение на 40% от високоскоростните влакове и на 2/3 от регионалните линии, пък неминуемо затруднява трафика и вероятно ще възпрепятства пристигането на футболните запалянковци във Франция.

Според очакванията, над 2 500 000 привърженици ще акостират в страната по време на шампионата. Неспокойната обстановка задълбочава и кризата в туризма - в този сектор отчитат до 50-процентов спад на резервациите в сравнение с миналогодишния летен период вследствие на терористичните атаки от 13 ноември 2015 г. Именно с евентуални атентати са свързани и най-големите страхове на всички във Франция. Бившият френски премиер Франсоа Фийон призова фензоните да останат затворени, защото могат да се превърнат в идеална мишена за терористите. В началото на отиващата си седмица в Лион пък се проведе специално обучение, целящо да подготви силите на реда за потенциално нападение по време на първенството. Според сценария и в отработването на ситуацията военни, медици, спасителни служби и противопожарни реагираха на атентат, при който двама терористи се самовзривяват на един от входовете на стадиона. За да гарантират сигурността на жители, фенове и посетители, властите ще мобилизират 77 000 служители на силовите ведомства, фензоните ще бъдат под непрестанно видеонаблюдение, а извънредното положение във Франция няма да бъде отменяно поне до края на европейското първенство на 10 юли.

Цар Футбол обаче не може да бъде стреснат така лесно. В чисто организационно отношение домакините са повече от готови за задаващата се авантюра. 10 града и 10 стадиона ще приютят майсторите на футболната игра в идния месец. Кратката ни географска разходка из Франция започва от Париж. Дори само за да отвърнете на загадъчната усмивка на Мона Лиза в Лувъра, си струва да посетите столицата на страната. Вълшебна архитектура, невероятни музеи, галерии на неповторимо равнище, елегантни булеварди, изискани ресторанти, лъскави бутици. Ще ви трябва доста време, за да посетите всички забележителности в града, сред които величествената Айфелова кула, катедралата „Нотр Дам", Пантеона, Триумфалната арка и... Парк де Пренс - 45-хилядният стадион, който ще посрещне петия си голям футболен форум след 2 европейски първенства и 2 Мондиала. В парижкото предградие Сен Дени пък се намира и най-важното и голямо съоръжение - Стад дьо Франс. Тук ще се изиграят мачът на откриването и финалът, а „петлите" пазят отлични спомени от това място, където през 1998 г. спечелиха световната титла.

Вторият по големина град във Франция и ключово пристанище на държавата - Марсилия - съвсем естествено е сред градовете, които ще са в центъра на футболните събития, а същинското произведение на изкуството - Стад Велодром, което отваря врати през далечната 1937 г., беше подложено на продължителни ремонтни дейности, които струваха общо над 260 милиона евро. Оставаме на Лазурния бряг, за да се докоснем и до перлата на Френската Ривиера - Ница. Многобройните забавления, които курортът предлага, със сигурност ще се харесат на запалянковците, а стадионът в града е вероятно най-модерният от всички, на които ще се наслаждаваме това лято - 4000 соларни панела осигуряват три пъти повече енергия, отколкото са нуждите на това китно съоръжение. Специална хидросистема усвоява оптимално дъждовната вода, използвайки я за поливане на тревното покритие на терена след преработка. Един от най-космополитните градове на Франция - Лил, също впечатлява със своя Стад Пиер Мороа - покривът на този стадион може да бъде спуснат за по-малко от половин час. Античната архитектура съжителства чудесно с дръзките и авангардни сдания в Лион - градът с интригуваща визия, чийто кмет Жерар Колом през 2013-а сподели, че завършването на стадиона ще сбъдне мечтите на всички жители в това населено място. Определян за столицата на дизайна във Франция, Сент Етиен също е сред 10-те любезни домакини. Не остава по-назад и средището на галите, столицата на вестготите, религиозният център през Средновековието или просто ... Тулуза, където 30-хилядният стадион ще приеме сблъсъци като Испания - Чехия и Италия - Швеция. Най-малкият град от всички в този списък е Ланс - там властите вече забраниха продажбата на алкохол по време на първенството, което вероятно не се нрави особено на британците. Такова вето обаче не важи за Бордо - градът с повече от 100 винарни.

При такъв богат избор не е учудващо, че отборите бяха силно разколебани при избора си на база, където да отседнат през шампионата. Шест тима, сред които домакините, Португалия на Кристиано Роналдо и Англия, ще се настанят в близост до Париж. Из цялата страна футболното разнообразие ще бъде повече от видимо, след като Хърватия позиционира лагера си до Льо Авър на север, докато турците ще се подготвят близо до Марсилия на юг. Световните шампиони от Германия ще отседнат в Евиан ле Бен до швейцарската граница, а защитаващият европейската си корона Испания ще се радва на уюта на малкото селце, включено в списъка на ЮНЕСКО - Сен Мартен дьо Ре, непосредствено до Атлантическия океан. Футболните звезди не са пестеливи, когато става дума за подбор на хотели. Австрийците ще нощуват в Малмор, където цената на вечер е 185 евро за стая, докато играчите на Белгия ще ползват луксозните услуги на хотел в Бордо, където ще се разделят с по 155 евро на вечер. Най-взискателни са англичаните, чийто престой в градчето Шантии ще възлиза на 650 за стая. Делегациите на Испания, Исландия, Швеция и Швейцария ще нощуват в по-скромни хотели, като последните ще отделят само по 112 евро.

Какво ни казват цифрите - за първи път на Европейско първенство ще участват 24 страни. Богатата палитра се разпростира от Русия с население над 140 000 000 на изток до малка Исландия с 330 000 жители на запад. Исландците са и една от петте страни, които ще дебютират на шампионата на Стария континент - останалите са Северна Ирландия, Албания, Словакия и Уелс. Ще се изиграят 51 мача, а за Франция ще пътуват 552-ма футболисти - впечатляващите 139 от тях играят в Англия. „Трите лъва" са и единственият национален отбор, в който и 23-мата повикани играчи защитават цветовете на тимове от родината си. „Ливърпул" и „Ювентус" са клубовете с най-много представители - по 12. Любопитното е, че четвъртодивизионният английски „Донкастър Роувърс" също изпраща играч на първенството - това е северноирландският национал Люк Маккалъх. Най-младият футболист от всички е англичанинът Маркъс Рашфорд на 18 години, а преминалият 40-те вратар на Унгария Габор Кирай ще бъде най-възрастният състезател. Сред фаворитите за трофея съвсем разбираемо са сочени властелинът на европейския футбол напоследък Испания, добре смазаната машина Германия и домакинът Франция. Очаквано или не - Италия не попада в този списък, като дори селекционерът на „адзурите" Антонио Конте определи тима си за аутсайдер. С големи амбиции са още Белгия, Англия, Португалия и Швеция.

;

Българската национална телевизия ще ви покаже всички 51 двубоя, като на живо ще можете да проследите 27 от тях, включително откриването, финала и трите сблъсъка на шампиона Испания в груповата фаза. Зрителите ще имат възможността да следят ежедневно какво се случва на шампионата посредством обедното ни предаване - „Днес на УЕФА ЕВРО 2016", студийната програма "Мач Център" по време на мачовете ще бъде подплатена освен с експертен коментар и с висококачествен анализ на известни футболни специалисти, а във вечерното шоу „Фен Зона" ще остава време както за обзор на деня, така и за забавления и игри със зрителите.

Футболното рандеву на най-силните отбори в Европа започва в петък от 22:00ч. с двубоя между Франция и Румъния. C'est la vie!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Казанлък откриха Музея на розата
В Казанлък откриха Музея на розата
Премахнаха незаконно тържище в Бургас
Премахнаха незаконно тържище в Бургас