НОВИНИ

Нови цени и пътни такси в Гърция

Гърция въвежда нови по-високи пътни такси, но все още не се знае откога. Възможно е това да стане още от утре.

bnt avatar logo
от Катя Пеева, кор. на БНР
11:50, 05.06.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Пътни такси ще се плащат на Промахон, но не се знае от кога. Все още не е готова системата. Нищо чудно до края на месеца да остане безплатното преминаване, а може да ги въведат и от утре - ако системата проработи. Леките автомобили ще плащат по 2.40 евро, тежкотоварните от 6 до 8.40 евро. Това е цена само за отсечката Промахон - Солун. Пътят към Халкидики е безплатен.

След повишаването на ДДС върху стоки и услуги повечето цени се коригираха нагоре. Безоловният бензин премина 1,40 евро за литър.

Разликата в цените по бензиностанциите е около 10 цента на литър, което принуждава шофьорите да зареждат по-голямо количество на по-ниска цена, когато намерят.

Почти навсякъде по таверните поставиха табели, че цените остават непроменени, за да не си изгубят клиентите. Това се отнася само до храните. Сметката скача чувствително, ако си поръчате алкохол. Бирата е по-скъпа от бутилка рецина. Узото също е с нова цена.

;

Трудно ще почувствате разликата в цените в хранителните магазини, защото те се покачиха с няколко цента. Традиционното фрапе, което е „входен билет" за безплатен шезлонг и чадър на плажа си остана на цена 3 евро.

Леко повишаване на цените има на остров Тасос, въпреки официалните изявления от туристическия бранш там, че цените са „замразени" до края на сезона. Действително хотелите са на цени от миналото лято.

И още една полезна информация - не качвайте на стоп непознати лица, защото може да се окажат нелегални имигранти. Трудно ще докажете пред полицията, че сте просто добър човек, а не трафикант.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицаят, обвинен за убийството на родителите си, остава в ареста
Полицаят, обвинен за убийството на родителите си, остава в ареста
Повече обработваеми земи в Разградско
Повече обработваеми земи в Разградско