НОВИНИ

НАП влезе в средните училища, известни българи - в интернет

Какво представляват данъците, осигуровките и пенсиите, какво е това бюджет и безработица. Това са само част от темите, които лектори от НАП обясняват в средните училища в рамките на кампанията "Влез в час с данъците". Известни български личности като гимнастикът Йордан Йовчев, Любен Дилов - син и Ицо Хазарта също се включиха в инициативата чрез онлайн курсове в интернет.

Николай Минков
от Николай Минков оператор: Красимир Климентов
11:57, 05.06.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Кампанията "Влез в час с данъците" продължава трета поредна година.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: "Задачата е проста - да дадем не само знания на тийнейджърите, но и някои практически умения за срещата им с данъчната и осигурителната система и то по един интересен и увлекателен начин".

Идеята е още от ученическата скамейка младите хора да бъдат данъчно грамотни и отговорни данъкоплатци след време. За целта са изготвени специални учебни програми, а в ролята на преподаватели влизат:

Росен Бъчваров: "100 данъчни лектори. Това са служители на НАП, преминали специализиран тренинг, посещават средни училища в областните градове на България. И те са избирани в общи линии по съвсем случаен принцип".

До момента са проведени над 350 учебни часа от началото на кампанията, която стартира през април. От НАП очакват близо 20 000 средношколци да преминат през данъчните курсове.

Росен Бъчваров: "Резултатите, които имаме в момента сочат над 90% одобрени сред учениците, което в сравнение с конвенционалните образователни програми е доста добре".

За първи път тази година стартираха и онлайн курсове. В тях се включиха известни български певци, спортисти и писатели.

Росен Бъчваров: "В интернет на адрес vlezvchas.bg са качени видео курсове, видеo уроци, в които има вградени тестове".
;

След края на всеки видео урок учениците, които са се регистрирали в онлайн учебните занятия на НАП могат да тестват своите познания като отговорят на няколко кратки въпроса.

За решилите правилно теста ще има и награди.

Росен Бъчваров: "Даваме много атрактивни и много добри награди - дронове, потребителска електроника и изобщо интересни за тийнейджърите предмети, които на всичкото отгоре ги мотивират да научат повече, а понякога повече и от самите им родители".

От НАП обмислят данъчните курсове да влязат в началната степен и във висшите училища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премахнаха незаконно тържище в Бургас
Премахнаха незаконно тържище в Бургас
Полицаят, обвинен за убийството на родителите си, остава в ареста
Полицаят, обвинен за убийството на родителите си, остава в ареста