НОВИНИ

От БСП обсъждат промени в устава през втория ден на 49-ия конгрес

Ще има ли революционна промяна в устава на БСП - на закрито заседание делегатите на 49-ия конгрес на левицата обсъждат предложенията - лидерът да се избира пряко от всички социалисти и мандатност на депутатите. По неофициална информация делегатите на конгреса вече са гласували лидерът да се избира пряко от социалистите.

Вера Александрова
от Вера Александрова
10:43, 05.02.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас
Красимир Янков, организационен секретар на БСП: Има различни мнения, има и хора, които промените, които предвиждаме в устава ги засягат лично, но ясно стана след гласуването на дневния ред от така направената контрола, че мнозинството от делегатите приемат и аплодират направеното предложение за нов устав.
Валери Жаблянов, БСП: В момента политическата ситуация в България е такава, че промените са наложителни във всички партии и смятам, че БСП се отнася сериозно към това, което става. Тези промени не са самоцелни, не са насочени срещу един или срещу друг, а че има ясното разбиране, че трябва да се промени политиката в България в съответствие с това, което става в света.
Нора Ананиева, БСП: Има нужда от промяна, но не са само тези два спорни текста, много повече неща има, които би следвало по-внимателно да се гледат. Ще има повече места за по-млади хора, но въпреки това трябва да се търси съчетание. Не казвам съчетание с нашето поколение, но трябва да се търси съчетание с по-опитни.
Таско Ерменков, БСП: Според мен това е едно необходимо действие имайки предвид, че целият конгрес протича под думата промяна. Като всяко ново нещо, вие знаете всяко раждане е съпроводено с болка, така че няма как да няма съпротива, няма как да няма хора, които да са уязвени, но аз се надявам, че с мъдростта, която имаме като партия, ние ще успеем да се възползваме от силните качества на всеки един от хората, които са в нея.
Румен Гечев, БСП: На този етап аз променям тази промяна с известно условие, не съм 100% убеден, че това е най-добрият начин, но нека да видим. При демокрацията ако се окаже, че има някакви проблеми, това е поправима промяна. Мен лично това не ме касае, какви са ми резервите - доколкото знам това ограничение на мандадите го има само в Турция.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Битките със смога
Битките със смога
Делян Добрев: ГЕРБ допуска коалиционно правителство и след изборите
Делян Добрев: ГЕРБ допуска коалиционно правителство и след изборите