НОВИНИ

От БСП внесоха първия вот на недоверие към кабинета "Борисов 3"

БСП внесоха сами вота на недоверие към правителството за провал в борбата с корупцията. Според управляващите вотът е предварително обречен на неуспех. От ГЕРБ посочиха също, че България отбелязва най-добрите си икономически показатели за последните 10 години. В контекста на вота, от ляво поискаха разсекретяване на доклади за проверки в приходните агенции, които според тях съдържат данни за заплаха за финансовата сигурност. Което пък от ГЕРБ определиха като поредната лъжа на левицата.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:52, 17.01.2018
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Левицата атакува кабинета "Борисов 3" в първите дни на Българското европредседателство. Искането за вот на недоверие е придружено с 80 подписа на депутати само от БСП и 10 страници мотиви за корупция в здравеопазването, обществените поръчки, строителството и санирането, контрабандата. Посочени са и примери с ремонта на НДК и скандали като "Суджукгейт" и "Хасковогейт".

Корнелия Нинова - председател на БСП: Не приемаме вота на недоверие за саботаж, а за отговор на 83 процента от българските граждани, които считат, че това им е проблем номер 1.

ГЕРБ обвиниха левицата в самоцелни действия.

Тома Биков - ГЕРБ: Това е имитация на политическа дейност. Внася се вот на недоверие без мотиви, след дълги преговори и закани, получаваме един вот, който е обречен предварително, преди да е внесен.
Корнелия Нинова - председател на БСП: Виждаме, че те се готвят за такава позиция - ама и вие сте били корумпирани, така че не говорете за корупция. Изключително грешна позиция. Осъзнаваме ли, че ножът е опрял до кокала и че на това нещо трябва да се сложи край. Осъзнаваме ли, че това е бич номер 1 за България - и за бедността, и за доходи, и за всичко.
Тома Биков - ГЕРБ: Корупцията е една обща тема, която дава възможност за разтягане на локуми. БСП направиха много сериозна грешка с този вот, това е лошо изиграно тактическо действие и съм сигурен, че те ще понесат всички политически негативи на тази своя позиция. Една от основните цели на този вот е г-жа Нинова довечера да я дават по новините.

БСП внесоха вота без ДПС, заради различия относно мотивите, и заради позицията на Ахмед Доган, че няма опозиционна политическа сила, която може да поеме управлението на страната. Преди дни от ДПС заявиха, че ще подкрепят вота, но със свои мотиви.

Дори и заедно, БСП и ДПС имат 105 депутати. Тоест далеч под необходимото мнозинство от 121 гласа, за да успеят да свалят правителството. Против вота ще гласуват Обединените патриоти. Няма да го подкрепят и от Воля.

Борис Ячев: Желанието за този вот е изцяло политически стремеж на Корнелия Нинова да си даде допълнително един час политическо говорене и да реши донякъде свои вътрешни проблеми, свързани с нейното укрепване като лидер.
Веселин Марешки - председател на Воля: Ние не приемаме, че формация, която е част от проблема, формация, затънала до уши в корупция, да се прави на морален стожер и да внася такъв вот на недоверие. Това е една безсмислена пи ар акция, която ще има обратен ефект за вносителите и няма да участваме в този цирк.

Обсъждането на вота ще бъде следващата сряда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милен Михов, ВМРО: Българската младеж има желание да се обучава в армията
Милен Михов, ВМРО: Българската младеж има желание да се обучава в армията
100 души може да приеме общинският приют за бездомни хора във Варна
100 души може да приеме общинският приют за бездомни хора във Варна