НОВИНИ

От другата седмица наемаме електромобил чрез мобилно приложение

От следващата седмица софиянци ще имат възможност да отидат до работното си място и с електромобил. Екологичните возила ще могат да се наемат от "сините" и "зелени" зони в София. Тази нова възможност беше представена в рамките на втория ден на конференцията SofAir, чийто фокус бяха иновациите в борбата с мръсния въздух в града.

БНТ2-София
от БНТ2-София Владимир Христовски
21:30, 13.10.2017
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

За да си наемете електромобил, е важно да разполагате със смартфон и да сте свалили мобилното приложение "Спарк", което ще ви покаже къде се намира едно от 25-те екологични возила, чийто брой до края на 2018 година ще стигне до 100.

Боян Бакърджиев, представител на компанията, която предоставя споделено пътуване с електромобили:
"Идеята на тази услуга е не да я ползвате целодневно като личен автомобил, а да слезете от личния си автомобил и да не го ползвате в центъра на града. Нашата цел - централната градска част да стане по-тиха, по-чиста, защото електромобилите нямат въглеродна среда и доста по-безопасна."

Мобилното приложение служи и като ключ за отварянето на шофьорската врата.

След като отключите вратата с помощта на мобилното приложение, ключът за стартиране на колата ще намерите в жабката. Тук, освен ключа стоят и документите. Така ставате изряден шофьор на пътя.

С електромобила може да се изминат около 140 километра с едно зареждане на батерията. Всяко едно возило трябва да се върне в някоя от платените зони за паркиране, за да спре таксуването на услугата. Друга интересна иновация, която беше представена на конференцията, е "умна" маска, която ще помага на хората с респираторни проблеми в София.

Петър Живков, лидер на проекта:
"Ние се опитваме да променяме средата, но също така трябва да знаем, че това ще отнеме много десетилетия. Десетилетия, в които не може да губим време, защото хората с респираторни проблеми, със сърдечни проблеми те наистина имат нужда в момента от някакво средство, което да ги предпазва от вредните агенти на въздуха."

"Умната маска" е за постоянна употреба. Тя е със сменящи се филтри, които пречистват въздуха до 99%. Маската ще може да се купи от интернет през 2018-а.

Сред представените проекти имаше и чуждестранни. В един от тях вредните емисии се превръщат в мастило за маркери и печат. В другия пък уловените емисии се използват в изработването на бижута. По-рано днес стана ясно още, че София ще се включи и в учредяването на Глобална обсерватория за замърсяването на въздуха в градовете. Обсерваторията ще заработи в края на ноември по инициатива на кмета на Париж Ан Идалго.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Лечева в Панорама: ГЕРБ си изградиха собствена държава
Весела Лечева в "Панорама": ГЕРБ си изградиха собствена държава
Владислав Горанов в Панорама: Политиката по доходите няма да е на калпак
Владислав Горанов в "Панорама": Политиката по доходите няма да е на калпак