НОВИНИ

Поскъпват хотелите в София заради българското европредседателство

Ръст в цените на хотелските услуги в началото на 2018 година предвиждат от туристическия бранш. Причината е предстоящото българското председателство на Съвета на ЕС.

bnt avatar logo
от БНТ
20:16, 13.10.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Търсенето на хотелски стаи за периода на предстоящoто българско европредседателство вече е започнало. Оказва се, че туристите са се увеличили със 150% от началото на 2017 година и места в хотелите в София трудно се намират. Това е и причината от хотелиерския бранш да прогнозират увеличение на цените.

Калин Генев, управител на хотел: Да, 10...20% повишение и пак всичко зависи от конкретното търсене за деня.

32 хиляди нощувки се очаква да поемат хотелите в София за периода на европредседателството. Леглата в столицата са близо 12 500. Според Националния борд по туризъм няма да има пречки хотелите да поемат вълната от гости, защото посещенията ще са разпределени в шестте месеца, а не накуп.

Мартин Захариев, изп. директор на Национален борд по туризъм: "Най-големите специфики са свързани със сигурността! С обезпечаването на сигурността от момента на кацане на летище София през Цариградско шосе до момента на стигане до съответния хотел."

София ще посрещне 2000 високопоставени гости, които ще бъдат настанени в 1 хотел. Единствено той е отговорил на високите изиквания за посрещане на VIP гости. Останалите 20 хиляди души, които ще посетят столицата в рамките на първите 6 месеца от 2018-та, ще бъдат настанени в 21 хотела, одобрени от Министерството на българското председателство на Съвета на Европа. Те също въвеждат промени в предлаганите от тях услуги.

Мартин Захариев, изп. директор на Национален борд по туризъм: Виждам хотели, които подновяват менютата си, виждам хотели, които се готвят с нови менюта, някои от тях очакват да направят добри пари. Очакват да се вдигнат цените.

Хотелиерите се надяват, че след края на българското председателство, чуждестранните гости ще посетят отново България, но този път по работа или като туристи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бивш френски министър на културата поема ръководството на ЮНЕСКО
Бивш френски министър на културата поема ръководството на ЮНЕСКО
Изкупната цена за литър мляко в Разлог падна до 40 ст. за литър
Изкупната цена за литър мляко в Разлог падна до 40 ст. за литър