НОВИНИ

Висока оценка на ЕК за подготовката на българското председателство на ЕС

Подготовката на българското председателство на европейския Съвет тече отлично. Тази оценка дадоха началникът на кабинета на председателя на Европейската комисия Мартин Зелмайер и генералният секретар на еврокомисията Александър Италианер след серия от срещи на високо ниво в София. Те обсъдиха подготовката и приоритетите на нашето председателство с председателя на парламента Димитър Главчев и председатели на парламентарни комисии, както и с премиера Бойко Борисов и министри от кабинета.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:44, 13.10.2017
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

За шест месеца София ще бъде столицата на Европа, а България ще има историческата възможност да определя дневния ред на страните - членки, каза пред журналисти Мартин Зелмайер и подчерта,че Европа иска силно българско председателство в решаващо важен момент, когато оставащите 27 страни от съюза са решили да бъдат останат заедно, още по - обединени.

По въпроса за отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка за България, Мартин Зелмайер припомни, че председателят на Еврокомисията Юнкер е поел ангажимент мониторингът на страната ни да отпадне до края на мандата на неговата комисия през 2019 г. Чуйте какво каза още Мартин Зелмайер по темата за приемането на България в Еврозоната и Шенген, както и думите на еврокомисар Мария Габриел за предстоящата роля на България.

Мартин Зелмайер, началник на кабинета на председателя на ЕК Юнкер: В Европа трябва да работиш всеки ден, за да постигнеш напредък, нещата не стават за ден. Но ние сме уверени, че през следващите месеци ще бъде отбелязан напредък. И България, както и Румъния, могат да разчитат на подкрепата на Европейската комисия за това, че присъединяването към Шенген няма да отнеме години, а ще стане по-скоро. По отношение на еврозоната, всички страни - членки са подписали договор, според който който е готов да приеме еврото, има правото и дори задължението да приеме еврото. Знаем, че това не може да стане утре, защото трябва да бъдат изпълнени условията , но комисията ще подкрепи България - тя е една от страните в ЕС, която е най- близо до изпълнението на всички условия. Това все още не е достатъчно, предстои още работа. И затова в речта си "За състоянието на съюза" председателят Юнкер предложи предприсъединителен механизъм за страните, които искат да приемат еврото, но трябва да извършат още реформи и комисията ще направи предложение за този механизъм на 6 декември тази година.
Мария Габриел, комисар по цифрова икономика и цифрово общество: Председателството не е една сграда, председателството е уникален шанс за това чрез България европейският проект да се превърне в една по-силна, обединена и закриляща гражданите си Европа, Европа, която на световно ниво има своите ценности и е лидер.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Девненци следят в реално време качеството на въздуха в града
Девненци следят в реално време качеството на въздуха в града
Европейската Сметна палата чества 40 години от създаването си
Европейската Сметна палата чества 40 години от създаването си