САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Девненци следят в реално време качеството на въздуха в града

Девненци вече могат да проверят какъв въздух дишат в момента, след като данните от автоматичната измервателна станция „Изворите“ са част от официалния сайт на общината. Това е поредна стъпка в битката на Община Девня гражданите ѝ да получават навреме информация за проблеми със замърсяванията и да предприемат мерки за защита на здравето си.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Мариана Малева
19:45, 13.10.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Данните са достъпни по всяко време в секцията „Качество на атмосферния въздух“. Измервателната станция следи съдържанието на фини прахови частици и химически съединения и дава информация за слънчевата радиация, вятъра, температурата и влажността на въздуха. Има възможност да се проверят данни за предишни дни. Така става ясно, че преди седмица, например, праховите частици 20 часа са били над нормата. Причината още не е известна и тъкмо затова от Общината настояват станцията да се премести в квартал „Повеляново“.

Свилен Шитов, кмет на Община Девня:
„Община Девня, както добре знаем, се бори дълги години, не само откакто аз съм кмет да преместим или да позиционираме измервателната станция в непосредствена близост до промишления комплекс, но държавата не е предприела такива действия.“

Общината работи заедно с държавната екоинспекция и с представителите на индустриалните гиганти в Девня за чистотата на въздуха, гражданите също могат да помогнат.

Свилен Шитов, кмет на Община Девня:
„Могат да подават денонощно сигнали, с които ние да можем да уведомим съответните органи.“

Досега девненци се информираха със закъснение кога какви замърсявания е имало в града. Сега при проблеми те ще могат да реагират веднага, но за да бъде информацията наистина бърза и по-достоверна, необходимо е данните да се засичат по-близо до заводите, затова от Общината ще продължат да настояват за преместване на измервателната станция.


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Д-р Галинка Павлова: Липсва контрол върху бюджета за здравеопазване
Д-р Галинка Павлова: Липсва контрол върху бюджета за здравеопазване
Висока оценка на ЕК за подготовката на българското председателство на ЕС
Висока оценка на ЕК за подготовката на българското председателство на ЕС