НОВИНИ

От КЕВР обявиха новите по-високи цени на природния газ, парното и тока

От днес влизат в сила новите по-високи цени на тока, парното и природния газ. Току-що председателят на КЕВР Иван Иванов обяви колко точно е увеличението.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:15, 01.07.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Средно цената на тока се повишава с 2,03%. За отделните елекроразпределителни дружества повишението е следното:

  • ЧЕЗ - 1,75%
  • EVN - 1,82%
  • Енерго Про - 2,78%

Средното увеличение на топлинната енергия е 7,33%. За отделните топлофикационни дружества промяната в цената е следната:

  • "Топлофикация София" - 7,46%
  • EVN "Топлофикация Пловдив" - 0,94%
  • "Веолия Енерджи" - Варна - 4,89%
  • "Топлофикация Бургас" - 17,12%
  • "Топлофикация Плевен" - 15,19%
  • "Топлофикация Русе" - 6,73%
  • "Топлофикация Велико Търново" - 2,89%

Шефът на енергийния регулатор съобщи още, че увеличението за крайните потребители на природен газ е 6,5%.


Иван Иванов - председател на КЕВР: Относно настояването, че подобно увеличение на цената на топлинната енергия е прекалено високо, нека бъда пределно ясен - КЕВР не може да определи цената на един енергоносител, в случая природен газ, който е вносна енергийна суровина за страната и идва с тази висока цена на входа на Република България. Цената на електрическата енергия в последните 3 години, откакто работи този състав на КЕВР, неизменно се стремим да бъде минимално увеличена. Комисията използва всяка възможност, която ѝ дават закона и подзаконовите нормативни актове, за да приеме решение в полза на бизнеса и на гражданите.
;

По-рано тази сутрин граждани протестираха пред сградата на Комисията за енергийно и водно ругулиране срещу увеличението на цените на електрическата и топлинната енергия. Протестиращите бяха издигнали голям плакат "Убиват ни с тока, водата и парното! И за въздуха ли ще плащаме?".


- Не е много високо - 5% мисля, че е на тока, 11 на газ, какво беше още - ток, газ, парното е и то някъде около 6%. Да, не е много високо, обаче то малко по малко, а пенсиите ги вдигат с 3,8%. Би трябвало пенсиите да се вдигнат с 12% при това положение.
- И какво си мисли, че "Топлофикация" прави? Вместо да говорят за добро управление, те всичко това го прехвърлят върху населението. И защо, защото сме монополисти, и защо, защото сме подкрепяни от правителството. Аз не виждам други аргументи.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови правила за туристическите услуги в ЕС от днес
Нови правила за туристическите услуги в ЕС от днес
Ищар пред БНТ: Изкуството няма граници
Ищар пред БНТ: Изкуството няма граници