НОВИНИ

От нашите пратеници: Изключително активни при гласуването са турците

Избирателите в Турция днес трябва да кажат "да " или "не" на пакет от конституционни реформи, които ще съсредоточат цялата власт в ръцете на президента. Резултатът от референдума е важен не само за южната ни съседка, а и за Европа и света. Как протича референдума , активни ли са гласуващите, възникват ли проблеми, разказва специалния ни пратеник в Истанбул Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
12:18, 16.04.2017
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Полицията не разрешава на българските телевизии да снимат в избирателните секции. В 8 часа отвориха всички избирателни секции в страната. Активността на хората е много голяма. 55 милиона души имат право на глас, разпределени в 160 секции.

В квартал "Авджълар", наричан "малката България", където живеят много български изселници повечето казаха, че гласуват за промяна и по-добро бъдеще на Турция.

Последните социологически проучвания сочат, че разликата е по-малко от 2% между двата лагера.

По- рано президентът Ердоган също гласува. Той даде гласа си в училище в Юскюдар в азиатската част на Истанбул, придружен от съпругата си Емине, по-голямата си дъщеря Есра, внуците си и зет му Берат Албайрак, който е и министър на енергетиката.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Днешният вот е изключително важен. Днес определяме бъдещето на страната си. Оттук нататък е време за промяна. Надявам се и турският народ да избере именно това.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Миряни твърдят, че на гроба на патриарх Максим се случват чудеса
Миряни твърдят, че на гроба на патриарх Максим се случват чудеса
Чудотворна икона на Богородица в софийското село Желява помага на болни хора
Чудотворна икона на Богородица в софийското село Желява помага на болни хора