НОВИНИ

От първи декември спира геоблокирането за гражданите в ЕС

От 1 декември европейските граждани ще могат свободно да пазаруват онлайн в други държави, без да бъдат ограничавани по географски принцип. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова подписаха в Брюксел регламента за отпадане на геоблокирането, гласуван от евродепутатите в началото на февруари. Присъства и комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел. В следващите 9 месеца компаниите ще трябва да адаптират своя бизнес и да премахнат блокирането въз основа на националност и местоживеене.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:26, 28.02.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света
Лиляна Павлова, министър за българското председателството на Съвета на ЕС: Нещо изключително важно, една дискриминация, която отпада, благодарение на тази важна инициатива, по която работиха четири председателства, завършена по време на Естонското председателство, но и със силната воля на Българското председателство един месец по-рано да влезе в сила, за да може Коледното пазаруване да бъде факт и тази година за първи декември това да се случи.
Мария Габриел, еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество: Перспективите за малките и средните предприятия - нека не забравяме, че само 9% от тях днес извършват търговия он-лайн. С края на географското блокиране се отваря една нова възможност за тях. От друга страна за гражданите - да няма усещането, че има различни категории граждани и да имаме много по-голяма последователност в това, че правата ни, свободите ни в реалния, физическия свят са такива и във виртуалното пространство.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затворени пътища и училища в цялата страна заради снега
Затворени пътища и училища в цялата страна заради снега
След подписването на рамковия договор: Направленията са повече през 2018 г.
След подписването на рамковия договор: Направленията са повече през 2018 г.