Над 250 вида ракии могат да опитат посетителите на Четвъртия Балкански фестивал на ракията, който се откри днес в Националния дворец на културата. В рамките на събитието има гости изложители от почти всички балкански държави, а за първи път у нас се представят и високо алкохолни напитки от Португалия.
Ракии от България, Гърция, Турция, Македония и Сърбия се събират чаша до чаша в София. До тях ликьори и коняци изкушават посетителя.
"Каква е тайната на сръбската ракия?"
Берме Талич, Сърбия:
"А па тайна е голема, вие може да го пробвате, като го пробвате ще усетите тая тайна."
Въпреки голямото разнообразие, дегустирането на повече от 30 напитки за ден е невъзможно, твърдят организаторите.
Ивайло Жеглов, организатор
"Имаше едни уклон в българина, който мина към така по модерните питиета - водка, уиски, ром, джин. Тенденцията в момента, е че се наблюдава едно връщане към ракията."
Причината за това е, че все повече българи се връщат към стария обичай, според който за всеки голям празник се отваря бутилка ракия. В рамките на фестивала ще има и тематични лекции с демонстрации. Според водещият кулинар Ути Бъчваров в огнената вода се крие и терепевтичен ефект.
Ути Бъчваров
"Бих препоръчал ракията като един от най-добрите антистресови медикаменти, който някога се е раждал, особено когато е комбинирана с една салата."
На фестивала тази година се представя и ликьор, приготвен от ръчно набрани зелени орехчета, накиснати в ракия.
Цветана Стоянова, изложител
"Орехите като цяло са богати много на йод и са много полезни за щитовидната жлеза, така че ние го препоръчваме за всички дами, които имат проблеми или желаят просто да се насладят на напитката."
Посетителите на ракиения фестивал могат да се приберат вкъщи и с портативно казанче за ракия.
Екзотичният сувенир е изработен от мед и в него може да се дестилира до литър течност. Повечето посетители обаче предпочитат готовите напитки пред възможността да си сварят ракия сами. А организаторите напомнят, че необходимо алкохолът да се консумира с мярка, защото като и при лечебните медикаменти – дозата прави отровата.