НОВИНИ

Откриха френски завод за самолетни части край Пловдив

Нов френски завод за части за самолетостроенето беше открит край Пловдив. Той се намира в специализираната икономическа зона Тракия, където има редица производствени бази и логистични центрове. До момента в зоната, която обхваща и част от териториите на общините Марица, Раковски и Куклен, са разкрити близо 30 000 работни места. На откриването премиерът Бойко Борисов заяви, че с построяването на десетки предприятия безработицата у нас пада и в момента е рекордно ниска - 5,5 на сто.

bnt avatar logo
от Росица Колева
18:10, 12.09.2018
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Френската инвестиция в завода е за близо 15 милиона евро, като тук ще работят 170 работници и специалисти.

Френският завод, който бе открит днес бе построен само за 6 месеца, а чуждите инвеститори споделиха, че в България откриват качествена работна ръка на разумна цена.

Мениджърите на компанията, която е със стогодишна история, обявиха ангажимент да засилят подкрепата си за въоръжаването на българската армия.

Серж Дюран, инвеститор, вицепрезидент на френската компания: Българското министерство на отбраната притежава 12 хеликоптера Кугър, 2 хеликоптера Пантер, а до края на годината за българските военноморски сили ще бъде предоставен и един Делфин Н 3 +.
;

Премиерът подчерта, че след като България закупи най-модерните, скъпи и добри френски хеликоптери, се радва, че вече имаме и завод за авиочасти.

Бойко Борисов, министър председател - На тези инвестиции се радвам, а не на тези от 2008-ма, които бяха в соларни паркове, бума на строителството, разпродаването на електроразпределителните дружества, в американските централи, ...веригите търговските, където капитала излиза обратно в България. С това производство с тези заводи се прави брутен вътрешен продукт и ставаме по- независими от европейските фондове.

Министърът на икономиката заяви, че все повече чужди предприемачи се възползват от насърчителните мерки, които предлагат българските индустриални зони като Тракия.

Емил Караниколов, министър на икономиката - Изключително важно е да посочим, че се подобрява структурата на преките чуждестранни инвестиции като близо 30% за периода 2017 до първото тримесечие на 2018 са в преработвателната промишленост на обща стойност 561 милиона евро.

За своето 20 годишно съществуване Икономическа зона Тракия е привлякла над 2 милиарда евро инвестиции и е създала над 30 000 работни места.

От икономическата зона отчитат, че делът на българските предприемачи тук е равностоен на чуждите.

инж. Пламен Панчев, председател на Икономическа зона Тракия - Ще използвам БНТ, за да призова младите хора, че получавайки едно добро техническо образование в България...могат да намерят една много добра реализация вече в България и конкретно в предприятията в зоната.

В началото на следващата година в Икономическа зона Тракия ще отвори врати нов турски завод за производство на части за автомобилната индустрия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест „Поход за живот“ се провежда във Варна след смъртта на велосипедист
Протест „Поход за живот“ се провежда във Варна след смъртта на велосипедист
ЕП одобри доклад за отнемане правото на глас на Унгария
ЕП одобри доклад за отнемане правото на глас на Унгария