НОВИНИ

Кабинетът отделя 1 млрд. лв. за увеличение на заплатите в бюджетния сектор

Правителството залага 1 млрд. лв. в Бюджет 2019 за 10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор, потвърди след днешното заседание на правителството финансовият министър Владислав Горанов. Увеличението на заплатите е възможно заради доброто изпълнение на бюджета и повишената събираемост, обясни Горанов. До края на септември трябва да е ясен и конкретният модел за втори стълб на здравно осигуряване.

Александър Марков
от Александър Марков
18:00, 12.09.2018
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Заплатите в бюджетния сектор могат да бъдат увеличени с 10% през 2019-а, защото бюджетът за първото полугодие на тази година е на излишък от 2,5 млрд. лв. Има повишена събираемост и преизпълнена приходна част, обясни финансовият министър Владислав Горанов.

Владислав Горанов, министър на финансите: Това е една относително добра новина на фона на пазара на труда, в който при една от най-ниските безработици, наблюдавани след 1991 г., много трудно се намират качествени, добре платени служители в бюджетната сфера. Очакваме това увеличение на възнагражденията да повлияе положително и на целия пазар на труда, като изтласка в някаква степен и останалите доходи в страната.

Увеличението, за което правителството залага в Бюджет 2019 1 млрд. лв., засяга 433 000 души, колкото са заетите в бюджетната сфера: военни, полицаи, учители, охрана на съдебната власт.


;

Единственото изключение от решението на правителството за увеличаване на заплатите в бюджетния сектор с до 10% са учителите в системата на средното образование. Увеличението при тях ще бъде с 20%, обясни Владислав Горанов.

Горанов коментира и предложението на здравния министър Кирил Ананиев за втора здравна застраховка. Подчерта, че има няколко сценария за промяна в здравното осигуряване, които се обсъждат.

Владислав Горанов, министър на финансите: Аз съм привърженик на модел за демонополизация на НЗОК с даване право на избор на осигурените лица дали да се осигуряват с цялата си вноска в частно застрахователно дружество или да останат осигурени в НЗОК. Разбира се, това е най-бегло описание на този модел.

Кирил Ананиев ще представи пред Народното събрание различните варианти за допълнително здравно осигуряване до края на септември, посочи Горанов. В момента текат преговори с пациентски организации и Българския лекарски съюз.

;

Увеличението няма да е еднакво за всички.

Владислав Горанов, министър на финансите: То няма да е на калпак. Над 10% могат да получат тези служители, които са показали по-високо изпълнение. Знаете, че има механизъм за атестации в държавните администрации. Той дава тази възможност.

Увеличението на заплатите няма да доведе и до увеличение на пенсиите, обясни Горанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕП одобри доклад за отнемане правото на глас на Унгария
ЕП одобри доклад за отнемане правото на глас на Унгария
Отново непроверени пътници на Летище София
Отново непроверени пътници на Летище София