НОВИНИ

Откриха музей на пчелата в София

Музей на пчелата отвори врати в София. Той се намира до изхода на метростанция "Г. М. Димитров" и ще работи само в топлите месеци на годината. В него посетителите могат да научат за живота и приноса на най-работливото насекомо и с помощта на стъклен кошер да наблюдават живота на пчелите в реално време.

БНТ2-София
от БНТ2-София Владимир Христовски
20:10, 03.04.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Музеят се помещава в специално изградена къщичка от дърво и глинa във формата на кошер. Вместо керемиди на покрива е засадена трева, на която през пролетта ще има цветя за пчелите. Те ще могат да излизат от своя стъклен кошер, през който посетителите могат да наблюдават организацията и работата на пчелното семейство. По състоянието на пчелите може да съдим за чистотата или замърсяването на околната среда, а според експертите техният брой в София е доста голям. Това заяви пред камерата на БНТ 2 столичният кмет Йорданка Фандъкова, която присъства на откриването на музея.

Йорданка Фандъкова, кмет на София
"С него се цели именно запазване на биоразнообразието в града и информация, и образование на децата и младите хора."

Кметът на София обясни, че появата на музея е част усилията на Общината София да се развива като „зелен град“. Вдъхновителят на проекта - евродепутатът Мария Габриел обяснява, че в последните години се наблюдава една интересна тенденция пчелите да се отглеждат и в градска среда.

Мария Габриел, евродепутат
"Градската среда е тази, в която няма пестициди или те са в изключително намалени количества, което понякога в сравнение с друга, естествена, полева среда дава предимство на градската."

Пчелният музей е изграден от Сдружение "Био Град София" по проект, финансиран от фондация "Америка за България", а теренът е предоставен безвъзмездно от Столичната община.

Петър Вълчовски, Сдружение "Био Град - София"
"Музеят ще работи всеки ден от 17:00 до 19:00 часа, тъй като ние не искаме да безпокоим тези пчели, които са вътре. На всеки три седмици ще ги сменяме. Това са рояци, които ние заселваме в пчелини."

Очаква се съвсем скоро в музея да се провеждат беседи, а в бъдеще инициаторите имат намерение той да работи целогодишно. Входът е свободен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на столичния ”Младост” отново на протест
Жители на столичния ”Младост” отново на протест
Незаконно изсичане на гори край Вакарел показа проверка на БНТ2
Незаконно изсичане на гори край Вакарел показа проверка на БНТ2