Откриха скелет на около 7000 години в столичния квартал "Слатина"

Забележителна находка! Скелет на около 7 хиляди години е открит в столичния квартал "Слатина" при строеж на жилищна сграда. Възрастта му е определена по намиращата се около него керамика. Предстои да бъдат направени по-прецизни анализи, за да се потвърди по-точно от кога датира тази археологическа находка.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:42, 28.05.2019
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Това са останките на един от първите заселници на София. Те са живели в ранния неолит, били са земеделци. Точно тук, на левия бряг на река Слатинска, поколения наред са обитавали селището цели 500 години. Забележителното на тази находка е, че никога преди не е намиран толкова добре запазен скелет от тази епоха. Времето, по което е живял този човек предшества с 3 хиляди години строежа на египетските пирамиди и с 5 хиляди години раждането на Христос.

Тодор Дяков - археолог: "Трупът е положен в поза "хокер" наляво. Това е т.нар. ембрионална поза, която индивидът има свити крака и свити ръце като позата наподобява новородено бебе. Идеята, когато човек умира, той да бъде върнат на майката Земя обратно по начина, по който е дошъл на този свят."
;

Хората от тази епоха е са имали обособени гробища. Някои от археолозите на терен смятат, че намереният скелет е на мъж. Предположенията им обаче трябва да бъдат потвърдени от изследвания на антрополози и химически анализ.

Находката е още по-значима, защото до този изключително добре запазен най-вероятно мъжки скелет, ето тук се открива и скелет на дете. Според археолозите двата скелета не са погребани в общ гроб, но тепърва изследванията ще показват какво се е случило и как те са живели.

Скелетът е погребан непосредствено до къща, където се забелязват останките от пещ. Открити са и различни предмети от бита - лъжица, направена от кост и керамични съдове. За селището вече се знае, че е било оградено с концентрични ровове, които са имали предпазни и магически функции. В тях са извършвани жертвоприношения.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Булгартрансгаз сменя строителя на Турски поток през България
"Булгартрансгаз" сменя строителя на "Турски поток" през България
​Надпреварата за наследник на Тереза Мей се ожесточава
​Надпреварата за наследник на Тереза Мей се ожесточава