НОВИНИ

Депутатите от правната комисия в НС отхвърлиха ветото на президента

С 14 гласа "за" и без присъствието на левицата, депутатите от правната комисия към парламента отхвърлиха ветото на президента върху промени в Закона за държавната собственост. Според депутатите, предлаганите реформи не противоречат на конституцията и не са в ущърб на обществото.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:05, 28.05.2019
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Основните аргументи на президента да върне последните поправки в закона за държавната собственост са, че с тях не се постига баланс между обществен интерес и правото на собственост.

Емилия Друмева, секретар по правните въпроси на президента: С тях се намалява интензитета на основните права на гражданите и се създава риск да се забави изграждането на значими национални обекти, а точно в обратната насока е целта на закона.

В полза на поправките се обявиха министърът на правосъдието Данаил Кирилов и заместник- министърът на регионалното развитие Валентин Йовев. Те защитиха промените с аргумента, че няма да забавят инфраструктурните проекти, а напротив - собствениците на земи ще имат по-голям избор при обезщетяване.

Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Смятам, че категорично в този режим би следвало да имаме една гъвкава възможност за вариация между реалното обезщетение и между паричното обезщетяване.
Валентин Йовев, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството: Ние не намираме някаква опасност от разширяване на обхвата на отчуждителните процедури и предварителното изпълнение.

Очаква се ветото на президента утре да бъде гласувано и в пленарната зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Брюксел започна извънредната среща на върха на ЕС
В Брюксел започна извънредната среща на върха на ЕС
Започна мащабен ремонт на Кукленско шосе в Пловдив
Започна мащабен ремонт на Кукленско шосе в Пловдив