НОВИНИ

Учени откриха голямо подземно езеро под Южния полюс на Марс (СНИМКИ / ВИДЕО)

Голямо подземно езеро за пръв път беше открито под Южния полюс на Марс, като никога досега учените не се бяха натъквали на толкова голямо количество течна вода на Червената планета, предават световните агенции, цитирайки съобщение на Европейската космическа агенция.

bnt avatar logo
от БТА
17:43, 25.07.2018 (обновена)
Чете се за: 01:01 мин.
Още

"Радиолокационните данни, получени от апарата на ЕКА "Марс експрес", свидетелстват за наличието на течна вода под слой лед и прах в областта на Южния полюс на Марс", се отбелязва в сайта на ЕКА. Езерото е било открито с помощта на италианския радар MARSIS, монтиран на борда на сондата "Марс експрес".

Езерото е с диаметър около 20 километра и се намира на дълбочина 1,5 километра под Южния полюс на Червената планета. То е защитено от космическите лъчи и "съответства на условията за възможно съществуване на форми на живот". По време на изследването на данните от радара, работещ от 2005 година, учените от университетите "Рома тре", "Сапиенца" и университета в Пескара са могли да изяснят, че този водоем е съществувал отдавна в непроменен вид.

"Резултатите от това изследване са изненадващи, коментира проф.Алън Дъфи, професор в австралийския университет Суинбърн. Това означава ,че наличието на вода на Марс не е било бегло и епизодично, както бе установено при предишни открития. Става дума за постоянни водни маси, които дават възможност за възникването на живот в дълги периоди от време!"

Някои учени са скептични относно това дали може да бъдат открити форми на живот в подземното марсианско езеро, изтъква Франс прес. Твърде възможно е водоизточникът да не е сладководен. Той се намира на 1,5 километра дълбочина в много сурова и студена среда. Температурата може да бъде под тази на зъмръзването на питейната вода и със сигурност езерото е в течно състояние заради присъствието в него на магнезий, калций и натрий.

Поради тази причина е рано да се правят изводи за съществуването на живот на Марс. Прекалената концентрация на соли, поддържаща езерото течно, може да се окаже фатална за всякакъв вид микробен живот, подобен на този на Земята. Понастоящем планетата Марс е студена и пустинна, но преди 3,6 милиарда години тя е била топла и влажна, като на нея е имало голямо количество вода и езера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради пороите: ​Бедствено положение обявиха в Пирдоп
Заради пороите: ​Бедствено положение обявиха в Пирдоп
Пепелища след огъня: Продължава издирването на оцелели хора край Атина
Пепелища след огъня: Продължава издирването на оцелели хора край Атина