Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Откриха царска гробница в село Маноле

Монументална императорска гробница от Римската епоха откриха археолози до Пловдив. Тя е с размери 7 на 7 метра. Мащабната находка е на метри от върха на най-голямата могила в България край село Маноле. Проучванията там започнаха преди две години.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
13:00, 25.07.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Гробницата, която е изключително голяма находка, е с размери 7 на 7 метра. Благодарение на електротомографски изследвания учените са успели да установят и дълбочината на гробницата - тя е над 5 метра.

Доц. Костадин Кисьов - археолог и директор на Регионалния археологически музей - Пловдив: Ние сме още в самото начало. Намираме се на 5 метра дълбочина от върха на могилата и на практика сме разкрили покрива на гробницата, който частично е разрушен от вторични иманярски изкопи, но според нашите изследвания, в дълбочина имаме да проучваме още около 4,55 метра, докато достигнем същинската гробна камера. Тоест най-вероятно гробницата е била висока около 5 метра. Според мен тя е на тракийски владетел, който е управлявал в средата на III век сл. Хр., по време на така наречените римски императори, когато властта в Римската империя се взима от хора, които нямат потекло и нищо общо с властта. Най-характерният показател, че самата гробница най-вероятно е свързана с някой от тракийските владетели, е нейното разположение в могила.

Около гробницата са открити няколко бронзови монети, както и керамика.

Доц. Костадин Кисьов - археолог и директор на Регионалния археологически музей - Пловдив: Всъщност датировката се определя не само от начина на изграждане и материалите, които са използвани, тъй като пак казвам, ние сме на самия покрив, а се определя и от петте монети и от керамиката, която откриваме разхвърляна около гробницата - това е част от ритуала. Монетите са бронзови и са именно от средата на III век.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пловдив отново протест на хора с увреждания
В Пловдив отново протест на хора с увреждания
​40 жертви и десетки ранени при взрив на оживен пазар в сирийския град Суейда
​40 жертви и десетки ранени при взрив на оживен пазар в сирийския град Суейда