НОВИНИ

Министър Петков пред НС: Новият закон за хора с увреждания ще е готов наесен

Законопроектите за хората с увреждания се очаква да бъдат внесени наесен в парламента. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред народните представители. По искане на ГЕРБ той беше изслушан в пленарна зала за хода на подготовката на законодателните промени в социалното министерство за гарантиране на правата на хората с увреждания.

bnt avatar logo
от БТА
10:20, 25.07.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Министърът увери, че подчиненото му ведомство полага максимални усилия, за да постигне съгласие в работната група. Реалистично е законопроектът за хората с увреждания да бъде одобрен от МС и да постъпи в НС най-рано в края на септември.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Правим всичко възможно, за да подготвим и внесем наесен в Народното събрание законопроектите, с които да се осъществи желаната реформа, която да подобри положението на хората с увреждания в България.
;

Исканията за реформи на политиките, свързани с хората с увреждания, не са нови и имат своето основание в ратифицирането от България през 2012 г. на конвенцията на правата на хората с увреждания, но в последните месеци сме свидетели на ескалиране и ултимативност на исканията, граничещи с анархизъм, и на остри противопоставяния вътре в средите на хората с увреждания, което силно затруднява намирането на общо приемливо решение, допълни министърът.

Той посочи, че социалното министерство е започнало подготовката на законопроекта за социалните услуги и отбеляза, че работата по текстовете ще продължи интензивно през август, като неговият апел към работната група бил в средата на септември да има готов проект на закона за социалните услуги.

Реалистичният срок за приключване на задължителните процедури по законопроекта и внасянето му в НС е в края на октомври-началото на ноември, добави министърът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отвъд границите: Александър Найденов: Свободата е да си там, където пожелаеш
"Отвъд границите": Александър Найденов: Свободата е да си там, където пожелаеш
Празнуваме Лятна Света Анна - на този ден не се върши домакинска работа
Празнуваме Лятна Света Анна - на този ден не се върши домакинска работа