НОВИНИ

Отлагат разрушаването на тютюневия склад в Пловдив

Планираното за днес събаряне на тютюневия склад на бул."Христо Ботев" в Пловдив беше отложено за неопределено време. Лично министърът на културата Боил Банов спря бутането заради изясняване на документацията. Според Банов община Пловдив е издала заповед за премахване, без да има проект от страна на собствениците как ще бъдат запазени архитектурните елементи на склада. Министърът потвърди, че сградата не е паметник на културата, но е част от ансамбъл, който е културен паметник.

bnt avatar logo
от Екип на БНТ-Пловдив
21:00, 27.07.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Преди повече от година Комисия от експерти към Министерството е издала доклад, според който собственикът на обекта трябва да предостави проект за съхранение на фасадата. По думите на министър Банов този доклад все още не е подписан от община Пловдив, която обаче е издала заповед за събаряне.

Боил Банов- министър на културата: Какво е мнението на кмета, на НИНКН, на кмета на Централен, колосално няма никакво значение. Аз съм този, който в момента е длъжен да опазва културното наследство и го правя със сърце и съвест.

Кметът Иван Тотев заяви, че пропуски в документацията няма. Според него трудностите идват от това, че сградата не е единичен паметник на културата, но е част от защитена зона, което изисква по- дълги процедури.

Иван Тотев- кмет на Пловдив: Тук, в случая искаме да подсигурим на сигурното, на сигурното, на сигурното...да не направим някоя грешка.

Още в понеделник министър Банов ще провери защо от Института за културно наследство не са спрели събарянето на склада.

Боил Банов- министър на културата: Те си тръгват хората, дадена им е някаква светлина от някой и тръгват да си го рушат цялото, то така по- лесно, аз го разбирам.

Според архитекта, нает от собствениците да направи заснемане на сградата, тя е изключително опасна.

Хубена Салджиева, архитект: Виждате че и нагоре е започнало събаряне, а в момента е стигнало до някакво ниво и е спряно, това не е в полза на никой.

Според културния министър обаче той не трябва да бъде разрушен, а обезопасен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майстори и начинаещи китаристи се събраха в Бургас
Майстори и начинаещи китаристи се събраха в Бургас
Борис Джонсън: Брекзит е икономическа възможност за Великобритания
Борис Джонсън: Брекзит е икономическа възможност за Великобритания