НОВИНИ

22 са вече огнищата на Африканска чума по свинете у нас

Бедствено положение е обявено в Добричка област заради Африканската чума по свинете. В областта няма регистрирано огнище, но се вземат превантивни мерки. До 5 август всички нерегистрирани домашни прасета трябва да бъдат унищожени.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов Цвети Катанска, Андрей Кючуков
20:07, 27.07.2019
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Африканската чума е разпространена частично на територията на седем области на България. Те са предимно в северната част на страната.

Най-много огнища има в Плевенско - 11. Там са засегнати предимно стопанства от тип "заден двор" Справка на сайта на Агенцията по безопасност на храните показа,че именно в Плевенско е доказан и първият случай на заразата в началото на месец юли.

В област Бургас е регистрирано само едно огнище - в стопанство тип заден двор. Във Варненско е засегнат само град Провадия.

Заразата е заразила и животни отглеждани в задния двор в селата Морава и Климентово област Велико Търново

В област Враца са регистрирани две огнища. В град Търговище заразата е засечена при домашни прасета.

Най-тежка е ситуацията в Русенска област. Там са регистрирани 3 огнища в индустриални ферми. Те са в селата Николово Бръшлен и Голямо Враново.

;

От свинекомплекса в Голямо Враново смятат, че заразата с африканска чума идва отвън. От години там са въведени строги мерки за биосигурност, които обаче така и не спряха заразата. Тепърва ще се изясняват причините тя да проникне в свинекомплекса. Прогнозите са, че всичко това ще влоши икономическата обстановка в целия регион.

Петя Ангелова, гл. счетоводител на свинекомплекса в Голямо Враново: Аз лично смятам, че контролът беше един от най-високите, който аз въобще съм виждала. Въпреки това проникването на заболяването е факт. Хората са доста разстроени, защото тук работят 180 души... Оставането им без работа при едно унищожаване на свинете ще влоши икономическата обстановка в целия регион.

Влизането на африканската чума по свинете в трети голям индустриален обект наложи удължаване на бедственото положение в област Русе до 21 август, както и разширяване на обхвата на мерките против разпространение на заразата.

Д-р Георги Чобанов, директор на дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" към БАБХ: Разширяваме зоната на мерките. Има терени, които терени са подходящи, които са одобрени от комисията така, че надяваме се оттук - нататък това да не бъде пречка за процеса на унищожаване на огнищата. А за другия свинекомплекс в Юделник, има ли резултати или тепърва очакваме? Имаме резултати, които са отрицателни.

Въпреки това от Агенцията за безопасност на храните увериха, че контролът в района и на Юделник остава засилен и периодично се вземат нови проби от животните там.

Кметовете в област Добрич трябва да осигурят места за загробване на животните от стопанствата тип заден двор, които трябва да бъдат умъртвени в следващите дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП ще търси обединение с леви партии за местните избори
БСП ще търси обединение с леви партии за местните избори
ТЕЛК в онкоцентъра в Бургас спря заради липса на пари
ТЕЛК в онкоцентъра в Бургас спря заради липса на пари