НОВИНИ

ТЕЛК в онкоцентъра в Бургас спря заради липса на пари

В Бургас замразиха дейността ТЕЛК, която беше създадена в началото на годината в Комплексния онкологичен център. Причината е липса на финансиране, съобщи управителят на лечебното заведение проф. д-р Христо Бозов.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
20:01, 27.07.2019
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Комплексният онкологичен център в Бургас е общински, а създаването на ТЕЛК е станало с разрешение на Министерството на здравеопазването. Целта била да се улеснят пациентите в подготовката на документите и да се избегне посещението на множество кабинети. На по-късен етап обаче финансирането е било спряно.

Д-р Петко Дочев- началник на Отделението по лъчелечение: Всичко щеше да минава тук, с едно решение на нашия онкологичен ТЕЛК те щяха да отиват на общия ТЕЛК, нещата щяха да се решат веднага, без да си губят времето пациентите, всичко беше замислено за удобство и лекота на пациентите с онкологични заболявания.
Проф. д-р Христо Бозов - управител на КОЦ-Бургас: Ние имаме някъде около 3000 онкоболни, открити всяка година и около 30 000 в регистъра. Т ези хора трябва да ходят на ТЕЛК по местоживеене и чакат доста време, за да се извърши тяхната експертиза.

12 000 лева струва месечната издръжка на комисията, казаха от онкоцентъра, който обслужва болните от Бургаска и Ямболска области. Изчакването ще е до намиране на финансиране, което освен от Здравната каса може да бъде и от Община Бургас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
22 са вече огнищата на Африканска чума по свинете у нас
22 са вече огнищата на Африканска чума по свинете у нас
Млад мъж загина на жп прелез в Пловдивско
Млад мъж загина на жп прелез в Пловдивско