НОВИНИ

Отношенията между Русия и Запада след ударите в Сирия

Вашингтон е предупредил Москва, че готви нови санкции срещу Русия заради подкрепата ѝ към Башар Асад. Това съобщи днес руският вестник „Комерсант“, като цитира писмо на американския посланик в Москва Джон Хантсман до руското външно министерство. За възможни нови санкции срещу Русия съобщават и американски медии. До кога ще се повдига градусът на напрежение между Москва и Вашингтон - Цветана Кръстева разговаря с руския политически анализатор Константин фон Егерт.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
19:35, 15.04.2018
Чете се за: 01:11 мин.
По света

„Скъпоструващ западен ракетен фоейерверк“, „умните ракети на Тръмп се оказаха фалшиви“ - такива коментари преобладават в Москва след американските удари по Сирия. За тях Русия беше предупредена предварително, не беше засегнат нито един нейн военен обект.

Константин фон Егерт, политически анализатор: Смятам, че този ден за Владимир Путин всъщност не е лош, защото той може да интерпретира случилото се като тактическа победа. От заявленията, които Вашингтон направи преди няколко дни, а след това и Лондон, и Париж, можеше да се съди, че ударът ще бъде много мощен и съкрушителен. Но нищо подобно не се случи.

Въпреки острата световна риторика, никой не иска трета световна война.

;
Константин фон Егерет, политически анализатор: Случаят със Сирия - ако в него има някакъв позитивен момент, той е, че и в Москва, и във Вашингтон, и в Лондон, и в Париж се страхуваха, че там третата световна война може да започне погрешка. А тя може да започне именно погрешка.

В чии ръце е бъдещето на руско-американските отношения, а от там в голяма степен и на световните - у Путин или у Тръмп?

Константин фон Егерет, политически анализатор: Тръмп има повече козове. Санкционната му политика поставя Русия във все по-неизгодно положение. Той е президент на значително по-мощна във военен план държава, има съюзници. Всичко това Русия го няма. Но въпреки това Путин има един важен коз. Той умее да плаши, че ще стигне до край и залозите се вдигат до краен предел.

И те наистина се вдигнаха, от всички страни.

;
Константин фон Егерт, политически анализатор: Според мен всичко се събра в една точка - и делото "Скрипал", и хулиганството на Асад с химическите оръжия, и санкциите, и безкрайните разследвания на руската намеса в американските избори, и войната в Украйна. Смятам, че напоследък Западът най-малкото се опитва да говори с Путин на неговия език, на доста груб език, на езика на санкциите и силата, на езика на непризнаване на аргументите на другите.

Какъв ще бъде ефектът от тази политика е трудно да се каже, още повече че на Путин му предстои четвърти мандат, а Тръмп има право да се кандидатира и за втори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поскъпване на хранителните продукти след Великден
Поскъпване на хранителните продукти след Великден
Джуканович е фаворит на президентските избори в Черна гора
Джуканович е фаворит на президентските избори в Черна гора