НОВИНИ

Отново повишени нива на фини прахови частици в София

И днес въздухът в София беше мръсен. Повишени нива на фини прахови частици в няколко квартала отчете прогнозната система на Столичната община. Какви мерки бяха предприети и какви са прогнозите за следващите дни разказва репортерът ни Яна Тодорова

Яна Тодорова
от Яна Тодорова
20:05, 27.01.2018
Чете се за: 01:55 мин.
У нас

Освен в София, опасно мръсен беше въздухът и в Перник, Пловдив, Смолян, Русе и Горна Оряховица. А в столицата най-високо беше днес замърсяването в столичния квартал "Хиподрума".

Малко по-ниски стойности на фини прахови частици, но с по-високи от допустимите стойности, се оказаха кварталите "Надежда" и "Павлово". От общината отново призоваха хората да използват градския транспорт, да спрат отоплението на твърдо битово гориво и да използват електричество.

Заради замърсяванията днес през целия ден от Столичния инспекторат правиха проверки за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. От общината призоваха хората с респираторни заболявания, както и малките деца и възрастните хора да избягват продължително да стоят на открито.

Росица решава да се поразходи из един от парковете на квартал "Хиподрума", въпреки че е разбрала, че днес тук въздухът в София е най-мръсен.

Росица Константинова - жител на кв. "Хиподрума": Излязла съм да пия кафе с приятелче, сега ще дойде, и се разхождам, сега нали е по-хубаво времето, не може само да стоиш вкъщи.

Тя намира няколко причини за замърсяването в квартала.

Росица Константинова - жител на кв. "Хиподрума": Има някакви стари къщи, които сигурно ползват твърди горива и колите най-вече, освен че е пренаселено .

Въпреки повишените нива на замърсяване не само в "Хиподрума", а и в други райони на София, днес не беше въведена мярката зелен билет.

Йоана Христова, зам.-кмет по екология - СО: Ако очакванията за превишения или реализираните такива са по-високи, се предвижда затваряне на карета или определени улици, или определени паркинги от платените зони. А когато имаме реализирани превишавания над 200 микрограма на кубичен метър, или за два последователни дни на 2 станции, или за 1 ден на четири станции, се предвижда да влезе и мярката зелен билет.

БНТ: Но това сега, днес например, не е възможно?

Йоана Христова, зам.-кмет по екология - СО: В момента съобразно този механизъм няма всичките необходими условия, за да се въведе зелен билет.

Кога и ще има повишени нива на фини прахови частици и в какви стойности са те, освен на сайта на Столичната община до месец жителите на София ще могат да следят и чрез телефоните си.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: Ще разработим мобилно приложение, хората да проверяват на телефоните си в реално време нивата.

За ограничаване на замърсяването днес от Столичния инспекторат през целия ден проверяваха масово за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в район "Красна поляна".

Иван Чакъров - кмет на район "Красна поляна": Проверки текат днес не само в моя район, а и в Слатина, Подуяне, в още 4-5 района и са направени над 70-80 акта.

Жителите на кв. "Факулутета" отрекоха да се топлят с друго освен дърва и въглища.

Проверка имаше снощи във Виетнамските общежития. Тя е показала, че около 70% от жителите там се отопляват на ток. Не е открито останалите, които използват печки, да горят гуми, пластмаса или дрехи. От районната администрация твърдят, че там подобни проверки се правят ежемесечно, само от декември насам хората са посетени от инспектори около 4 пъти.

Добрата новина е, че в следващите два дни въздухът в София ще бъде значително по-чист, сочат прогнозите.

Днес и министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че повече от година се работи на национално ниво за подобряването на качеството на въздуха. Той каза, че страната ни има серия от мерки и в момента се изготвя график за изпълнението им, като той ще бъде съгласуван с ЕК.

Мерките ще бъдат поставени по време Европредседателството ни на конференция за екоиновации през февруари и на неформалния съвет през април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стачки в германската металургия могат да засегнат над 250 предприятия в страната
Стачки в германската металургия могат да засегнат над 250 предприятия в страната
Атентат в Кабул взе десетки жертви
Атентат в Кабул взе десетки жертви