НОВИНИ

Отпадат ограниченията за прием на деца в специализираната педиатрична болница

Това реши Надзорният съвет на Здравната каса. Председателят му Жени Начева съобщи, че при необходимост ръководството на болницата ще може да иска и повишаване на определените от Здравната каса месечни лимити за лечение на деца.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:51, 08.05.2019
Чете се за: 01:04 мин.
Още

От няколко месеца, ако леглата в дадено отделение са заети, а в съседното има свободно място, болницата не може да приеме пациент, защото касата няма да поеме лечението му. Педиатричната болница била изключение от това правило.

Жени Начева - председател на НС на НЗОК: Ограничението, което съществувало според тях за легла и лимит на легла по клиники и отделения, не важи за педиатричните звена и отделения.

От педиатрията обаче твърдят друго.

д-р Мила Байчева - СБАЛДБ "Проф. Иван Митев": На практика тези ограничения са важали.

И за да не връщат пациенти, досега ги лекували за сметка на болницата и заплатите си.

Както точно решихте днес за педиатрията?

Жени Начева - заместник-министър на здравеопазването: Няма да се контролира броят на леглата по клиники и отделения и всяко дете, прието в педиатрията, може да се лекува от екипа на педиатричната болница. Независимо в коя клиника, кое отделение, работи съответният специалист.
д-р Мила Байчева - СБАЛДБ "Проф. Иван Митев": Ако това е така, това означава, че сме чути в нашите искания, но за съжаление е само едно от тях.

Педиатрите искат да няма и месечни лимити за лечение на деца.

Жени Начева - заместник-министър на здравеопазването: Ако те имат проблем с недостиг на средства, а имат пациенти, които да лекуват, никой няма да откаже лечение на деца, разбира се.

50 милиона от резерва на Здравната каса ще се използват за увеличение на цените на част от клиничните пътеки през второто полугодие. Сред тях са и педиатричните.

От детската болница обаче няма да отменят планирания за петък протест.

д-р Мила Байчева - СБАЛДБ "Проф. Иван Митев": Ние не виждаме до момента воля за промяна. И желание да се обсъждат исканията за статут, по-високо заплащане и по-дори финансови параметри за детско здравеопазване.

Заради проблема с липсващия изотоп за високотехнологична диагностика на онкоболни, Надзорният съвет на Здравната каса реши, че ограничения за алтернативни изследвания на пациентите няма да има. Очаква се до три месеца доставките на изотопa да бъдат възстановени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция отбелязва 74 години от победата над Нацистка Германия
Франция отбелязва 74 години от победата над Нацистка Германия
Министерството на земеделието предлага компенсация заради отровени пчели
Министерството на земеделието предлага компенсация заради отровени пчели