НОВИНИ

Отпуските остават 20 дни

Депутатите отхвърлиха предложението на независимия депутат Георги Кадиев платеният годишен отпуск да се увеличи от 20 на 25 дни. БСП не подкрепи идеята с аргумент, че няма достатъчно производство, което да осигури средствата за увеличение на отпуските с 5 дни.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:37, 22.01.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Намаляване на стреса на работното място - с този аргумент Георги Кадиев предложи отпуските да се увеличат с 5 дни. Според него това щяло да доведе до по-висока производителност, без да се налага да се намаляват заплати или съкращават работници. Противниците на неговата идея, които се оказаха в пъти повече, нарекоха предложението популистко и опасно за българската икономика. Стигна се до размяна на реплики.

Димитър Байрактаров - Патриотичен фронт: "Както е казано - пътят към ада е осеян с добри намерения, а това води към ада".
Георги Кадиев - независим депутат: "Аз съм абсолютно категорично убеден, че тази мярка не води към ада, значи ние в момента сме в рая и аз щях да се разхождам с крила тук".

Дадени бяха и примери за размера на отпуските и майчинството преди десетилетия.

Димитър Байрактаров - Патриотичен фронт: "За 3 месеца тя е трябвало да ме роди, да ме подготви за детски ясли и на четвъртия месец да отиде на работа".

Независимият депутат Велизар Енчев използва случая, за да атакува големите отпуски на депутатите.

Велизар Енчев - независим депутат: "А не искате да дадете на 5 дни повече на българския работник, това е срам и позор за българския парламент".


;

БСП не подкрепи по-дългите отпуски с мотив, че няма достатъчно производство, което да осигури средства за още пет дни почивка.От БСП не приемат и промените в критериите за участие в синдикати и работодателски организации.

Михаил Миков - председател на ПГ на "БСП - лява България": "Днес съществуващите синдикати и работодателски организации не са достатъчно привлекателни и гражданите, работниците, бизнесът не виждат в тях защита на техните интереси".
Ивайло Калфин - министър на труда и социалната политика: "Това, което преди малко г-н Миков каза и отрече на практика представителността и на синдикати и на работодатели. Каза, че те не представляват никого и нямат роля, това е едно абсолютно нихилистично отношение към нормалните институции в държавата".

В крайна сметка критериите се приеха, но най-вероятно ще има предложения за промени между първо и второ четене.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промени за Оскарите?
Промени за Оскарите?
На ГКПП Кулата е спокойно
На ГКПП Кулата е спокойно