НОВИНИ

Отзвукът от Панамагейт

Франция призова страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие да се присъединят към нея и да включат Панама в "черния списък" на офшорните зони, които не оказват сътрудничество в данъчната сфера. В същото време световни лидери и високопоставени личности от цял свят отричат разкритията, че са използвали тайни офшорни компании и сметки, за да укриват милиарди долари.

bnt avatar logo
от БНТ
19:44, 06.04.2016
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Съоснователят на "Мосак Фонсека" се опита да промени фокуса на скандала. В интервю за Ройтерс Рамон Фонсека посочи, че адвокатската кантора е жертва на външна хакерска атака и той е смаян, че медиите не обсъждат това престъпление.

Рамон Фонсека, съосновател на "Мосак Фонсека": Имаме теория, към която се придържаме. Подадохме жалба в панамската прокуратура. Една държавна институция ни помага. Помагат ни и частни експерти. Имаме теория за станалото, без доказателства. Но започнахме разследване.

Фонсека увери, че фирмата не е унищожавала документи и не е съдействала за укриване на доходи или пране на пари. Имейли на компанията са извадени от контекста и тълкувани погрешно, а публикуването им е престъпление.

Отзвукът от разкритията продължава. След като изобличеният премиер на Исландия подаде оставка, британският премиер се принуди да реагира публично на факта, че името на покойния му баща е в изтеклите документи. Дейвид Камерън увери, че няма доходи от офшорни фондове.

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания: Не притежавам дялове. Имам заплата като министър-председател и спестявания, от които получавам лихва. Имам и къща, в която живеехме и това е всичко. Нямам дялове, нито офшорни фондове.

От Даунинг стрийт 10 посочиха също, че Камерън и семейството му не могат да се облагодетелстват в бъдеще от офшорни фондове. Украинският президент Петро Порошенко пък поясни, че не управлява лично активите си.

Петро Порошенко, президент на Украйна: Обикновено офшорните сметки се използват за тайно намаляване на данъци. В този случай беше обратното. Когато станах президент обявих, че прехвърлям активите си в специален фонд в банка Ротшилд. Тя ще ги управлява, докато трае мандатът ми. Това е напълно прозрачно.

Порошенко обеща реформа, която да направи невъзможно използването на офшорни сметки в Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Референдум в Холандия за споразумение между ЕС и Украйна
Референдум в Холандия за споразумение между ЕС и Украйна
Как започна Панамагейт?
Как започна "Панамагейт"?