НОВИНИ

Проверка ще изяснява кой е собственикът на "Булгартабак"

Кой е действителният собственик на дружеството, притежаващо Булгартабак, и има ли нарушения при освобождаването на повече от 320 работници от софийската цигарена фабрика. Министър Божидар Лукарски и приватизационната агенция ще изясняват въпроса в следващите 3 седмици. Срокът беше даден от Икономическата комисия в Парламента, която обсъди затварянето на "София БТ" със синдикати и ресорни институции на фона на поредни протести пред НС.

bnt avatar logo
от БНТ
19:19, 06.04.2016
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Да стане ясен реалният собственик зад БТ Инвест - дружеството - страна по приватизационния договор с "Булгартабак" от 2011 г. Изсветлят ли се собственикът и приватизационният договор, ще може да се преговаря на равни начала, съгласиха се днес и управляващи, и опозиция, и синдикати в Комисията по икономика. Проблемът е как да стане това.

Мартин Димитров, Реформаторски блок: Крайно време е да се измисли процедура и начин да установим кой е действителният собственик на Булгартабак. Хората от синдикатите са прави.

Божидар Лукарски, министър на икономиката: Имате предвид да се установи кой е собственикът на купувача. Собственикът на собственика, така да го кажем. Да измислим начин - дайте идеи да го измислим заедно, защото към момента МИ няма такива правови възможности.

Единственото, което депутатите могат да направят в момента по казуса "Булгартабак", е да обсъдят предложения за промени в закона от синдикатите и работниците в София БТ.

Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ: На какво да правим? На мъглата ли да правим предложения? Който държи договора и знае клаузите, нека бъде любезен да направи предложенията, за да намерим реалният собственик на Виенското дружество, което притежава 79,80% от Булгартабак Холдинг, и да видим лицето на този собственик и да водим преговори.

Йордан Цонев, ДПС: Искам да бъдем почтени към Вас всички и да не вкарваме в заблуждение хората, че Комисията по икономическа политика, а и самото НС, може да бъде страна или да контролира търговски взаимоотношения или търговски политики на което и да било частно дружество.

Корнелия Нинова, БСП лява България: Нека да не ги подвеждаме с това, че ние ще променим някакви закони. Уважаеми колеги от БТ, и не ще ги променим, както искате, но те ще важат занапред. От датата, в която ги приемем, занапред, те няма да обхващат Вашия казус и Вашия проблем.

Любка Георгиева, КТ "Подкрепа": Г-н Цонев употреби маса думи, за да ме убеди, че тогава когато на територията на Р България нещо се казва "частна собственост", за него едва ли не не важат общите закони, които уреждат взаимоотношенията.

Докато в ресорната комисия обсъждат казуса, отвън работещите в София БТ, които още не са освободени, протестираха с искане да запазят работните си места.

Ирена Тасева, работник в "Булгартабак - София": Просто на тия години не виждам къде мога да започна работа. Половината са с увреждания от тежкия труд и сега в един момент - на улицата. Грубо е.

Светослава Прошина: Обясниха ни, че няма поръчки. Ние до последно работихме на 3 смени.

Работниците се заканиха, че следващите им протести ще са пред Министерството на икономиката и Министерския съвет. Все пак - щели да изчакат и резултатите от проверката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Василев съди България в Страсбург, иска убежище в Сърбия
Цветан Василев съди България в Страсбург, иска убежище в Сърбия
Чака се нов кораб за хидрографски проучвания
Чака се нов кораб за хидрографски проучвания