НОВИНИ

Как започна "Панамагейт"?

Как анонимен източник успява да изнесе невиждано количество информация, да я изпрати безпрепятствено на журналисти, а след това тя в продължение на повече от 1 година да бъде анализирана от 400 репортери по цял свят без да бъде разкрита?

bnt avatar logo
от БНТ
19:40, 06.04.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Анонимен източник под името Джон Доу се свързва чрез криптиран чат с журналиста от Зюддойче Цайтунг - Бастиан Обермайер в края на 2014 година. Така започва най-мащабното журналистическо разследване. Обермайер пита само - колко информация имаш, отговорът е повече, отколкото си виждал някога.

Започва интензивна кореспонденция, винаги с идентифициращ въпрос в началото, а в края с натискане на бутона изтриване, за да не остават следи. Междувременно изтичат терабайти информация. Подобен размер данни не могат да бъдат пратени с мейл, а под формата на криптирани хардрайвери. Научих всичко за безопасното предаване на огромни файлове информация, разказва Обермайер.

Бастиан Обермайер - репоретр в "Зюддойче Цайтунг": Документите показват как е създадена една паралелна структура в света на лидерите, на властимащите, както и за тези, които имат какво да крият.

След като разбират с какъв обем информация трябва да се справят , журналистите от Зюддойче Цайтунг се свързват с Международния консорциум на разследващите журналисти, базиран във Вашингтон. В Миналото консорциумът е помагал на вестника при разследвания за прикриване на данъци в офшорни зони.

Документите се разпределят между 400 журналисти от 100 медии в 80 страни. Проектът получава названието "Прометей". Създадена е търсачка за базата данни, двойно защитена за удостоверяване. Има и опция за чат в реално време, за да могат журналистите в различни точки на света да се консултират и да си сътрудничат. Нито една от медиите няма намерение да публикува всички данни, тъй като това би означавало разкриване на информация за невинни хора редом с публичните личности, които са обект на разследване.

Новите технологии направиха по-лесно от всякога предаването на криптирана информация, десетки медии вече поддържат системи за анонимно качване на данни, които защитават източника. А "Панамагейт" е само част от новата ера на изтичане на масивен обем от информация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отзвукът от Панамагейт
Отзвукът от Панамагейт
Деца и експресионизъм
Деца и експресионизъм