НОВИНИ

Овладян е пожарът над Карлово, наблюдението на място ще продължи

Пожарът в местността Боров триъгълник над Карлово вече е овладян. Пълното потушаване на огъня ще продължи и в следващите няколко дни.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:07, 19.08.2018
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Горещото време изпрати нагоре и наслагваните от дим облаци, които бяха покрили града в дообедните часове. Включването на военните от 61-ва стрямска механизирана бригада помогна за бързото погасяване на огъня, който бе на около час и половина път от това място нагоре. А от това място надолу вече се оттеглиха повечето от хората, участвали в гасенето. Горе остават обаче част от тях да дежурят, тъй като вятърът все още може да възпламени някое тлеещо място. Това наблюдение ще продължи още няколко дни, докато не се прецени, че всяка подобна опасност е отминала.

Освен огнеборци и лесничеи, по-рано днес в потушаването на пожара се включиха и 44 военнослужещи от карловската бригада. Те имаха задача да действат в източната част на огнената стихия на фронт от 600 метра.

полк. Станимир Христов - зам.-командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово: Бяха ни поставили задача да направим просека, така че да не допуснем пожарът да не отива надолу към града.
кап. Георги Перчемлиев - 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово: Теренът наистина е много труден, денивелацията е голяма и е абсолютно трудно изкачването, включително носим с нас материални средства като кирки лопати, тупалки, които още повече затрудняват изкачването.

От Южноцентралното управление на горите посочиха, че все още има опасност от възникването на нови огнища, тъй като в района духа силен вятър.

Ботьо Арабаджиев - директор на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян: Ще има ли дежурни горски служители, такива които ще дежурят тази нощ? - Предвиждаме, да, няколко двойки да дежурят и да обикалят.

В следобедните часове на деня жителите на града вече бяха по-спокойни, а от планината слизаха и туристи

"Пожарът е от лявата страна на реката, а пътеките са от дясната. Много дим на няколко места и огън се вижда, пламъци се виждат".

Местната власт в Карлово посочи, че най-вероятно причина за възникването на пожара е човешка небрежност.

Антон Минев - зам.-кмет на Карлово: И се наблюдава навсякъде в планинските райони такива млади хора, които буквално с едно одеяло отиват в планината. Предполагаме, че и такива хора може да са, които не са подготвени, не са изгасили огъня, който евентуално са запалили.

В следващите дни обхванатият от огъня район, който е около 100 дка, ще бъде наблюдаван.

От кризисния щаб се надяват да няма влошаване на метеорологичните условия и засилване на вятъра, за да не се възпламенят нови огнища. По мнението на председателя на кризисния щаб заместник-кметът Антон Минев не са пострадали много дървета, а част от тях дори ще могат да се възстановят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Ще положим усилия да помогнем на засегнатите от фалита на Олимпик
Борисов: Ще положим усилия да помогнем на засегнатите от фалита на "Олимпик"
Президентът на Афганистан Ашраф Гани обяви прекратяване на огъня с талибаните
Президентът на Афганистан Ашраф Гани обяви прекратяване на огъня с талибаните