НОВИНИ

Ожесточени спорове в парламента за АЕЦ "Белене"

Арбитражното решение за АЕЦ Белене породи ожесточени спорове в парламента. Опозиция и управляващи взаимно се обвиняваха за изхода от делото и осъждането на България да заплати на руската страна 1,2 млрд. лв.за изработеното оборудване.Според левицата управляващите заблуждават, че решението на арбитража е в наша полза, а според ГЕРБ от ляво лъжат, че въобще някога е имало договор за строежа на "Белене" и че той е бил добър за България.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
16:34, 17.06.2016
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

В саркастичен тон Таско Ерменков от БСП заяви от трибуната на НС ,че след натрупания дълг от над 18 млрд. лв правителството на Бойко Борисов ще ощастливи българите с още 1, 2 млрд. лв. заради спирането на АЕЦ Белене.

Таско Ерменков, депутат от ПГ на "БСП лява България": От вчера всички ние сме по-бедни с 1,2 млрд. лв. Арбитражният съд в Женева осъди България да плаща тези пари заради недалновидната, непрофесионалната, безотговорната политика, която провеждаше и провежда правителството на Бойко Борисов, независимо от това дали носи номер 1 или 2. Още по-лоша новина е, че арбитражът е постановил ежедневна лихва от 350 хиляди лева, считано от вземането на решението до изплащането на сумата. Време е това правителство да си ходи по живо по здраво, защото иначе рискува февруари 2013 г. да му се стори розов детски сън.

От ГЕРБ не останаха длъжни. Делян Добрев нарече недалновидна политиката на тези, които са измислили проекта АЕЦ "Белене", без да има нужда от него, само за да задоволят геостратегическите мераци на някои държави.


Делян Добрев, председател на енергийната комисия: Въпреки, че сте знаели, че няма стратегически инвеститор, въпреки че сте знаели, че този проект не може да бъде финансиран от страна нито на НЕК, нито на България, вие сте превели аванса и с това сте обрекли държавата да плаща парите, които плати в следващите няколко години. А за арбитража не ни говорете, защото арбитражът повтаря позицията на българското правителство от 2012 г. и забележете - не говорете повече за договори и за контракт, защото арбитражът казва, че такъв няма, такъв не сте подписали, подписали сте едно споразумение. Договор за Белене няма, договор за централа - няма !


Димитър Байрактаров,депутат от ПГ на Патриотичен фронт: И аз съм засегнат, господа от ляво! Надянахте ни един голям енергиен шлем, сега ни го нахлузихте за пореден път този енергиен шлем .


Решението на арбитража коментира и авторът на репликата за "Големият енергиен шлем " - лидерът на АБВ Георги Първанов.


Георги Първанов, председател на АБВ: Що се отнася до решението на арбитражния съд относно Белене, за нас то не е изненада - изненада е този възторг необясним на управляващите, които се радват на малките щети в техните представи. 6 поредни правителства имат отговорността да се стигне до тук. И затова го виждаме Големия шлем с обратен знак.


Първанов препоръча незабавни разговори с руската страна за намиране на решение по случая. По негово мнение България трябва да възобнови строежа на АЕЦ Белене.





Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брекзит- политически казус, който ще се превърне в икономически проблем
Брекзит- политически казус, който ще се превърне в икономически проблем
Владимир Путин призова ЕС да подобри отношенията с Русия въпреки санкциите
Владимир Путин призова ЕС да подобри отношенията с Русия въпреки санкциите