НОВИНИ

Протестиращи срещу демонтажа на паметника пред НДК: Това е невежество!

След като вчера започна демонтажът на паметника "1300 години България" пред НДК, за днес е насрочен пореден протест в негова защита. От общината обясниха, че действията им са в резултат на усилията им да осигурят безопасна градска среда на хората.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:38, 04.07.2017
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Протестът започна точно в 18 часа.

Мария: Това е един от най-значимите символи за величието на България. 1300 България. Участвах, когато се откриваше този паметник, когато се създаде този уникален Дворец на културата.
Стефан Мавродиев: Аз съм дълбоко убеден, че това е едно световно изкуство. Една страна, която си позволява да разрушава собствените си творения по такъв дързък и варварски начин, говори за едно невероятно невъобразимо невежество на това общество.

Решението за демонтаж е от 2014 г. от общинския съвет след много обсъждания, подчерта столичният кмет Фандъкова. Тя направи исторически преглед на дейността на институциите през всички тези години от 1981 г., когато паметникът е бил предаден като готов, въпреки че не е бил завършен.

През 83-та издадения акт 16 е анулиран. Отново през 80-те директорът на НДК тогава алармира на няколко пъти за лошото състояние на паметника. През 90-те състоянието на конструкцията се влошава.

Експертиза от 2003 г. излиза с решение за демонтаж на опасните елементи. По-късно комисия от МК разглежда въпроса и заявява готовност с постановление на МС да се отпуснат средства, но това така и не става.

Въз основа на нова експертиза - през 2012 г. бяха премахнати опасни части от конструкцията - плочи и 1000 тона метална конструкция. Затова според столичния кмет изборът на този етап между ремонт или демонтаж не стои като възможен. Още повече, че допитване до мнението на обществото показва: над 70 на 100 са били на мнение, че паметникът трябва да бъде демонтиран.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: Решението е за демонтаж на фигурите и за отстраняване на опасната конструкция. Дори в случай, че някой пожелае да възстановява паметника, той при всички случаи към днешна дата трябва да бъде демонтиран, отстранен и след това възстановяване. Тоест да се говори за това да се запази тази опасна конструкция и след след това да се възстановява не е реално.

Най-напред ще бъдат махнати фигурите. Очаква се до месец и половина монументът да бъде окончателно премахнат. Демонтиран е, опакован е, скулпторите, пренасянето и поставянето в парка на Националния исторически музей ще струва 400 000 лева. След това ще бъде премахнат бетона и желязната конструкция, която ще отиде за скрап.

Пространството ще бъде облагородено. На негово място ще бъде възстановен мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести полк от Балканските и Първата световна войни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Теменужка Петкова: Има опастност преносът на газ да заобиколи България
Теменужка Петкова: Има опастност преносът на газ да заобиколи България
​Юнкер се скара на председателя на ЕП за празната пленарна зала​
​Юнкер се скара на председателя на ЕП за празната пленарна зала​