НОВИНИ

Валентин Радев: Не разбирам какво искат да кажат с този протест полицаите

Часове преди полицейският протест, обявен за утре, министърът на вътрешните работи Валентин Редев заяви, че не разбира какво искат да кажат униформените с тези свои действия. Радев им напомни, че служителите в системата на сектор "Сигурност" имат право на протест, но не и на стачка.

Александър Марков
от Александър Марков
18:13, 04.07.2017
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

По думите му въпросът със заплатите в МВР може да се реши, но трябва време. До протестите се стигна, след като синдикалните организации в МВР и ръководството на министерството не постигнаха съгласие за увеличение на заплатите, а само за компенсиране на служителите, които сами са си купили летни униформи.

След две-три заседания на Съвета за социално партньорство министър Валентин Радев е заявил, че не може да реши натрупаните в системата на МВР дългогодишни проблеми за месец. Въпросът с ниското възнаграждение - също.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Аз им казах нещо много просто - аз съм тук от 1,5 месеца - 2 месеца. Кажете ми кой е решил въпроси за месец и половина-два, които не са решени - вие сте присъствали и сте участници в тези процеси - от повече от 6-7 години? Примерно за дрехите.

Радев е заявил, че ще се реши въпросът със заплатите и униформите, но трябва да се прецени внимателно кога и как ще стане това.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Оставете ме, с моя екип ще го направим. - "Да, ама ние сме обещали." И още същия ден излязоха лице в лице и обясняваха един от синдикатите, които ги предупредих, опозицията е хубаво нещо, но не може да ходите при опозицията и да се съветвате и след това да заигравате буквално политически.

Радев напомни на полицаите, че имат право на протест, а не на стачни действия.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Те си решават, каквото искат да правят. Те ми казаха - това не е срещу Вас, е срещу кого е? Аз съм от правителството. Ами ние ще протестираме за заплати пред правителството. Ама аз съм част от правителството.

Радев напомни, че има и други сектори в държавата, в които служителите искат по-високи заплати - служителите за борба с градушката и в затворите.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: И аз леко не разбирам този протест какво искат да кажат още. Моята молба е, повтарям, само да погледнат малко по-отвисоко, защото всички сме граждани на България, не сме граждани на МВР, няма такова понятие.


Синдикатите повториха, че протест ще има, защото стартовата заплата за полицай и пожарникар е 662 лв. Настояват увеличение да има още тази година, както поискали още с обсъжданията на бюджета за 2017-а, но не били чути. И дадоха аргумент за искането си.

Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР - Знаете ли, че само преди две години най-ниско платените служители в МВР - работещите по трудово правоотношение, не държавните служители, - стигнаха дотам, че основната им заплата се оказа по-ниска от минималната за страната. Как ви звучи? Това е недопустимо по принцип. Точно това ще се случи с тия хора догодина

Утре - на професионалния празник на полицаите, ще бъдат осветени знамената до храм-паметника "Свети Александър Невски" по случай 138 години от създаването на Министерството на вътрешните работи. Недоволните полицаи ще протестират само на метри - пред паметника на "Цар Освободител".


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остра нужда от питейна вода в селата по Рилското корито
Остра нужда от питейна вода в селата по Рилското корито
Президентът определи комисията за изтребителите като опит за трибунал (обзор)
Президентът определи комисията за изтребителите като опит за трибунал (обзор)