НОВИНИ

Паметници на културата във Велико Търново се рушат

И във Велико Търново проблемът с опазването и съхраняването на архитектурните паметници на културата е изключително сериозен. Само от началото на годината в старата столица до основи са се сринали три знакови сгради, а още десетки са в окаяно състояние и застрашават живота и здравето на минувачите.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
11:38, 03.04.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Един от най-емблематичните архитектурни паметници за града беше къщата на прочутата търновска кокона Анастасия. Уникална сграда, не само заради сложната конструкция, но и заради историята, която пази. Преди години след археологически проучвания в двора й са открити подземни галерии и проходи през, които е минавал Левски. До като изчакваше тромавите процедури по реконструиране обаче от нея останаха само руини.

Цветомила Минчева
„Смятам, че процедурата е много тромава. Един от паметниците на културата, не е с национално, но със сигурност с местно значение, важно значение, тука за нашият район. Защо допускат това тука?"

Друга практика, която буквално погубва уникалното архитектурно наследството са самите собственици. Често те умишлено оставят сградите да се самосрутят, тъй като това е един законов начин да се извършва основен ремонт или ново строителство.

Петър Петров
„В старата част на Велико Търново, трябват сигурно милиард, два , обаче няма кой да ги отпусне. И собствениците казват: нямаме пари и не може да ги поддържаме. Блатото, в което сме потънали „няма пари" и така ще си остане и в бъдеще"

Милен Алексов
„Може би това е главното, което искат някои, за да може да се вдигнат нови на тяхно място. би трябвало да се пазят тези паметници и да ценим това, което ни е останало. "

След обилните снеговете тази зима до основи се сринаха още две емблематични за града сгради. Търновци призовават политиците спешно да променят законите и да оптимизират процедурите, за да успеем да опазим малкото останало от безценното ни национално архитектурно наследство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плажове без концесионери
Плажове без концесионери
Спорт през пролетната ваканция за учениците в Благоевград
Спорт през пролетната ваканция за учениците в Благоевград