НОВИНИ

Панамагейт: Тайни от света на изкуството

Досиетата от Панама предизвикват сътресения в различни области, доказвайки, че офшорните сметки и финансовите спекулаци владеят съвременния свят. След новините за политици вече излизат разкрития за света на изкуството.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:20, 08.04.2016
Чете се за: 00:45 мин.
Още
панамагейт тайни света изкуството

Панамските документи осветляват съдбата на един шедьовър на Амедео Модилиани, оценяван на 25 млн. долара. Платното от 1918 г. "Седнал мъж с бастун", е било в колекцията на парижки търговец на картини от еврейски произход. През Втората световна война Оскар Щетинер бяга със семейството си, преди градът да бъде окупиран от германските войски.

Картината на Модилиани е сред откраднатите от нацистите творби. Тя минава през разни собственици, а Щетинер не доживява да си я върне. През 1996 г. платното е купено на търг от регистрирана в Панама фирма. След това е излагано в галерии на богатата фамилия Нахмад. Внукът на покойния Щетинер завежда дело, за да върне семейната ценност. Нахмад твърдят, че картината не е тяхна собственост. Документи от "Мосак Фонсека" обаче разкриха, че фирмата, закупила платното, всъщност е основана преди години от семейство Нахмад. Това може да доведе до обрат по случая.

Панамските архиви разкриват и данни за търг на Кристис от края на миналия век, който затвърждава световното реноме на аукционната къща. Ценни творби от колекция на Виктор и Сали Ганц, сред които "Алжирски жени" на Пабло Пикасо, са купени предварително в тайна сделка от офшорна компания, на милиардера Джо Луис. Те са продадени на търга за рекордни цени. Тук няма нищо незаконно, но историята показва как изкуството се превръща в стока и средство за финансова спекулация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството на Исландия оцеля при вот на недоверие
Правителството на Исландия оцеля при вот на недоверие
​Разведените и сключилите втори брак трябва да бъдат приобщавани към църквата
​Разведените и сключилите втори брак трябва да бъдат приобщавани към църквата