НОВИНИ

Парк "Врана" е отворен в почивните дни

В почивните дни ето още едно приятно място, което може да се посети. Паркът "Врана" предлага един миг от деня, откраднат в съзерцание на красотата. В месеца, в който всичко се събужда за нов живот, редките и интересни растителни видове в огромното имение ще доставят наслада за всички ценители. Наш екип се разходи и засне част от невероятното богатство от растителни видове, разположени на площ от 986 декара. Дворецът пък е архитектурен шедьовър, с елементи от нашата възрожденска и манастирска архитектура.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
09:01, 15.04.2017
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Парк или ботаническа градина, или и двете заедно. Това е "Врана". Мястото, още от времето на Римската империя е привличало аристокрацията. Дворецът е завършен през 1914 г. Интересен факт е, че поставянето на тапети във всички помещения е отнемало толкова време, колкото е било нужно, за да се построи самият дворец.

Димитър Петров - ландшафтен архитект: Майсторите, които са правили това изкуство са ги слагали в продължение на 2-3 години. Така че, ако строиш две години, толкова ще слагаш и тапети.

Реставрацията на двореца продължава и в момента, затова той е затворен за посетители. В парка "Врана" има 11 алпинеума. Най-големият е "Далем" и е създаден по идея на цар Фердинанд. Слабост му е била високопланинската флора. Открил 14 нови вида за науката, които са кръстени на негово име.

Димитър Петров - ландшафтен архитект: Тук може да се види желязно дърво - (паротия персика), халезия, блатен кейпарис.

Впечатляваща е голямата китайска глициния, която се намира точно тук. На възраст може да достигне до 100 години.

Димитър Петров - ландшафтен архитект: Стига да искаме можем да видим много неща. Ако си отворим сърцето, красотата е достатъчна да ни го напълни.

Двете основни алеи се наричат липовата и платановата по имената на дърветата край тях. Тук всеки може да поседне и съзерцава царският дъб, посаден от Фердинанд. През 2014 г. е поставена паметна плоча на мястото, където е погребан цар Борис III. Паркът е отворен за посетители само събота и неделя от 10 до 16 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кокошка снася зелени яйца
Кокошка снася зелени яйца
Шпионски център от времето на тоталитарния режим беше открит в Словения
Шпионски център от времето на тоталитарния режим беше открит в Словения