НОВИНИ

Парламентът освободи Волен Сидеров и Лиляна Павлова

Парламентът гласува оставката на Волен Сидеров като депутат. Лидерът на "Атака" става общински съветник в София. Депутатите прекратиха и пълномощията на Лиляна Павлова от ГЕРБ, която става вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка.

Надежда Василева
от Надежда Василева В. Александрова
12:22, 30.10.2019
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

43 минути. Толкова продължи днешното пленарно заседание. То ще е и единственото между двата тура на изборите. Депутатите одобриха оставката на Волен Сидеров, който беше кандидат за кмет на София и преди вота реши да напусне парламента.

Със 149 гласа за, 9 против и 8 въздържали се, Сидеров вече не е депутат. А той самият изрази недоволство, че ръководещият заседанието Емил Христов не му е дал думата.

Волен Сидеров, председател на "Атака": Вдигнахме ръка, но се направи, че не ни вижда, след което не ми даде думата. Аз напускам по причина на чест и достойнство. Дадох думата си и исках това да прозвучи от трибуната на българския парламент. Да, вероятно ще се възползвам от това да вляза в СОС, там има много далавери за разкриване и аз ви обещавам интересни сюжети.
Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ: Волен Сидеров видяхме ние и председателят, че поиска думата, когато течеше процедура по гласуване. Той твърде късно реагира и нямаше как да бъде прекъсната процедурата по гласуване. Аз поднасям извиненията си към г-н Сидеров, но най-вероятно се получи недоразумение.

Сидеров не отговори дали "Атака" ще продължава да подкрепя управлението. ГЕРБ дадоха заявка, че разчитат на това.

Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ: Разчитам на отговорното поведение от страна на нашите коалиционни партньори и смятам, че споразумението е в сила и ние ще продължим в рамките на този парламент управляващо парламентарно мнозинство.

В декларация, от ляво обвиниха управляващите в купуване на гласове и използване на властта за всяване на страх.

Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България": 400 хиляди невалидни бюлетини, 15% невалидни бюлетини. Още на първия ден след изборите отново ще поставим въпроса за машинното гласуване. Премахнахте го, за да фалшифицирате.

Според ГЕРБ, БСП използват трибуната за предизборна агитация и призоваха, ако имат доказателства за нарушения, да сигнализират компетентните институции. И припомниха, че след вота искат ново обсъждане на Изборния кодекс.

Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ: Ще търсим решения, които ще направят процедурата максимално прозрачна. Не смятам, че внушенията, че по една или друга причина някой не е спечелил достатъчно гласове на тези избори са полезни преди балотажи.

И от БСП, и от ГЕРБ призоваха хората да гласуват на втория тур, за да се ограничи тежестта на купения и корпоративния вот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Долната камара на американския Конгрес призна арменския геноцид
Долната камара на американския Конгрес призна арменския геноцид
Петима младежи са задържани за погрома в Черноочене
Петима младежи са задържани за погрома в Черноочене